11-03-13

Geselecteerd voor het WK/EK 24 uur Steenbergen... nog 60 dagen!

Het lijkt veel maar toch komt het WK/EK ultralopen van Steenbergen schrikbarend snel dichterbij... 60 dagen, minder dan 8 weken, een kleine 2 maanden...

In 2012 nam ik voor het eerst deel aan een 24-uurswedstrijd. Nu ik hier zit te tikken achter mijn bureautje lijkt dit niet zo'n uitzonderlijke prestatie maar eigenlijk is het dit wel. Ik liep meer dan 4 marathons op een rij en de dagen nadien was het vooral de pijn aan mijn bovenbenen die me bijgebleven is. Maar hé... "pain is temporary, glory is forever".
Het was ook in die nadagen dat ik plechtig beloofde aan mijn ouders dat dit iets éénmaligs was geweest maar diep vanbinnen wist ik: dit is mijn ding, urenlang lopen, alleen, verzonken in gedachten, de geest die het overneemt van het lichaam...

Dit jaar wordt het WK/EK in Steenbergen georganiseerd. Het wordt het evenement van 2013 voor elke 24-uurloper uit de Benelux, Duitsland en Frankrijk om naar uit te kijken want er is ook een open wedstrijd voor niet geselecteerde atleten. Je kan dus aan de start staan samen met de geselecteerde atleten en delegatie's uit alle landen.
België stuurt uiteraard een ploeg uit en doordat het WK/EK als het ware in onze achtertuin plaatsvindt was dit de ideale gelegenheid om een iets ruimere delegatie te selecteren. Als een WK pakweg in Zuid-Amerika of Australië wordt georganiseerd heb je onmiddellijk een hele hoop bijkomende kosten.

download.jpg


Vorige week kreeg ik bericht van de Ultraloopcoördinator van de Belgische Atletiekbond. Er werden 6 mannen en 1 vrouw uitgekozen om de Nationale kleuren te verdedigen. And guess what: I AM IN!
Ik kreeg een Wild Card en ik ga me meer dan 100% geven en deze kans met beide pollen pakken. Ik heb zoals altijd een getal in 't kopke zitten en 't zal moeilijk worden maar niet onmogelijk, ik ga 't verstandig aanpakken. Ondertussen weet ik wat ik kan en wat ik niet kan.

666458804.jpg


Het WK/EK stond sowieso in mijn agenda aangestipt, ik ging zeker deelnemen aan de open wedstrijd. De start van de trainingsperiode nam ik met de deelname aan de IFF-marathon half september. Die eerste maanden was de training vooral gericht om een brede basis te leggen, sedert eind december zijn de trainingen een beetje anders met nu en dan een wedstrijd over een 15-tal kilometer om de nodige trainingsprikkels te krijgen.

Verleden week liep ik de 6-uur van Stein en daar kon ik mijn pr aanscherpen met 2,1 km en op 62,511 km brengen. In mijn overmoed was ik iets te snel gestart, de eerste 30 km aan 11 km/u en dit moest ik op het eind bekopen. De rest van de week werd er een beetje losgelopen omdat ik toch wat stijf en stram was.

00000229.jpg


Gisteren stond er terug een 6-uur op het menu, de 6 uur van La Gorgue in Frankrijk. Joeri Schepens ging er zijn pr op de 6-uur aanvallen en het was ook hij die me op het idee bracht om daar te starten. Bovendien kon ik samen met hem en Luc De Jaeger-Braet carpoolen, nogmaals merci Joeri.

André Mingneau, coach van de Nationale Ploeg had me aangeraden om 1 uur snel te lopen gevolgd door 1 uur recuperatie, een soort heel lange intervallen. Ik wou dit wel eens proberen maar startte met 1 uur opwarming ipv met onmiddellijk snel. Ik ben een diesel en dit leek me op die manier beter. Dit zou wel minder goed uitkomen op 't eind omdat ik dan moest eindigen met 1 uur rap lopen maar dit zou ik dan wel zien.
Na één uur had ik minder dan 10 km op de teller, opwarming dus geslaagd. Het volgende uur ging aan 11,2 km/u en eigenlijk was het de bedoeling om nog sneller te gaan maar dan kom je bij iemand te lopen (een man die in Barcelona de 24 uur liep toen ik er de 12 uur deed) en sla je een babbeltje en zo verlies je een beetje je concentratie.
Het volgende uur was er om te recupereren maar ik bleef rond de 10 km/u lopen, trager ging precies niet. Het 4de uur liep ik terug iets sneller (10,7 km/u).
Het vijfde uur ging ik echt recupereren om het laatste uur nog eens serieus te kunnen versnellen en dit leek te lukken, ik liep aan 8,5 km/u maar na een half uur kwam plots de dame die in vierde positie liep (ik liep vanaf het derde uur in derde positie) me voorbijgelopen en ze zag er nog heel fris uit. Ze had wel een ronde achterstand (1,5 km) maar zoals ze liep zou ze mij vlug bijhalen. Ik zeg altijd dat er niet genoeg competitie in me zit maar dit zou ik toch niet laten gebeuren en ik begon te versnellen, ik zou wel zien hoelang ik het kon volhouden, desnoods kon ik het laatste halfuur nog een beetje vertragen.

Uiteindelijk liep ik dat laatste anderhalf uur nog flink door terwijl de meesten aan het wandelen waren. Ik eindigde met 61,6 km (volgens de uitslag, maar daar liep er het één en ander mis mee). Ik werd derde vrouw en 16de overall. Heidi Janssens werd eerste dame (10de overall) en de overige Belgen deden het heel goed (alhoewel de meesten een verkeerde afstand hadden, rondes die niet meegeteld werden enzomeer...).
Ludo Depoorter werd 6de, Luc De Jaeger-Braet 8ste en Joeri Schepens 9de met een pr.

P1160407.JPG


Ondertussen had Joeri gezien dat ik geregistreerd stond als "man" en dit had hij rechtgezet. Tijdens de prijsuitreiking kreeg de vierde vrouw echter een boeketje bloemen en een beker. Joeri dus terug naar de organisatie om dit nogmaals recht te zetten. Hijzelf had ook 2 rondes te weinig in de uitslag.
Uiteindelijk werd ik terug naar voor geroepen en blijkbaar had de organisatie nog een spare-beker staan want ik kreeg alsnog een bloemeke en een beker. De fotograaf kwam een foto nemen en vroeg aan de organisator wie ik was. Toen die antwoordde dat ik de derde vrouw was begreep die er geen sikkepit meer van want hij zei dat hij al een foto had van een andere derde vrouw :-)

Nuja, 't was een beetje op zijn Frans maar we hebben ons geamuseerd, 15 euro om 6 uur te genieten, een mooi oranje t-shirt om in Holland te gaan lopen, en pistolet met paté en een drankje nadien... meer moet dat niet zijn!

10:35 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Gefeliciteerd met je 3de plaats. In Steenbergen echt aan de bak!!

Gepost door: Tiny | 11-03-13

De commentaren zijn gesloten.