11-09-12

In Flanders Fields Marathon... relaas van mijn 30ste marathon/ultra!

P110912_10.45_[03].jpg


In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row

John McCrae (1872-1918)

Verleden jaar liep ik voor de eerste keer de IFF-marathon en toen dacht ik al, die ga ik nog eens lopen. Dat het het jaar erop al ging gebeuren was niet gepland maar leuk meegenomen.
Een collega-loper vertelde me jaren geleden dat hij nooit tweemaal dezelfde marathon zou lopen en tja als je er maar één of twee per jaar loopt dan kan ik daar inkomen maar als je de kaap van de 30 marathons bereikt hebt wordt het moeilijk.
"Rotterdam", "Parijs" en de "6 uur van Aalter" prijken reeds tweemaal op mijn palmares dus we hadden al flink gezondigd.

Op de website van IFF vond ik volgend mooi gezegde:

"Toen was overwinnen belangrijker dan overleven.
Nu wordt deelnemen belangrijker dan overwinnen."

En met die gedachte trok ik samen met meer dan 450 lopers op pad... door de velden, langs de Ijzer, via de Dodengang naar Diksmuide en zo verder via de Ieperlee naar de Menenpoort en Grote Markt in Ieper.
Zondag scheen de zon ongemeen hard, waren er 100-den fietsers op pad, zaten de vissers onder hun parasol naar het water te staren...
Voor mij was het moeilijk om een beeld op te wekken van 70 jaar geleden toen er hier in deze streek strijd geleverd werd, een strijd waarbij duizenden soldaten het leven lieten.
Vorig jaar was het miezerig weer en blies er een ferme wind en dan kon ik me wel inbeelden wat hier allemaal gebeurd is. Raar toch wat een zonnetje met een mens doet, alles schijnt zorgeloos en vrolijk te verlopen terwijl het decor juist hetzelfde was als vorig jaar, buiten de zon dan.

Op voorhand had ik een tijd tussen 3u55' en 3u59' aangekondigd en Kristof was onmiddellijk enthousiast om mee te lopen en netjes onder de 4 uur te finishen.
We gingen dus samen op pad en Xavier waarmee ik samen mijn allereerste ultra liep in Gistel kwam er ook bij lopen. Sommige lopers leken geïrriteerd door ons gebabbel. "Is het nu echt nodig om jullie ganse levensverhaal te vertellen tijdens een marathon", riep er ene. 't Zal door de warmte geweest zijn, zeker.
Achteraan gestart konden we al in de eerste 5 km veel lopers bijhalen en dit zou voor mij de ganse wedstrijd zo gaan. Na 10 km hadden we een tijd van 58'30" (10,3 km/u), oei, dit was toch wel ietsje te traag om onder de 4 uur te duiken dus werd een tandje bijgezet.

2012-09-09__10-50-34_0010.jpg


Kristof moest even verder afhaken omwille van een sanitaire stop en maande ons aan om verder te lopen. Aan kilometer 12 stonden de begeleidende fietsers klaar en Isabelle die Kristof ging bijstaan (en of ze hem heeft mogen bijstaan...) had nog tijd om een foto te nemen en mij ondertussen wat proviand toe te gooien. Mijn geheime wapen en een grote reep nougat, mmmm.
Ondertussen was Xavier al een beetje verder gelopen. Wim, zijn zoon kwam erbij rijden en 't duurde toch een tijdje vooraleer ik terug bij Xavier kwam lopen. Hij zou het een beetje trager aanpakken want hij liep wat te rap... allé, dat was toch hetgeen zijn Garmin zei maar Wim antwoordde onmiddellijk: misschien is dit wel je tempo vandaag en hij zou nog gelijk krijgen ook.

292948_472097316155165_1816442536_n.jpg


Doordat ik nog steeds niet op schema lag om onder de 4 uur te duiken begon ik te versnellen en na 20 km had ik een tijd van 1u53'00", die tweede 10 km had ik 3' sneller gelopen dan de eerste 10, dit zou goed komen.
Xavier had ik toen al een tijdje niet meer gezien maar aan de finish zag ik hem over de meet gaan in een tijd van 4u03'. Wat een prestatie, ik denk dat Xavier 68 jaar moet zijn, heel knap, als ik dit nog kan op zijn leeftijd, ik zou er direct voor tekenen.
Half marathonpunt kwam ik voorbij in 1u59' rond, niet veel spelling dus maar ik voelde me heel goed en wist dat ik niet ging verzwakken. Alhoewel ik in het achterhoofd altijd denk: het vel van de beer niet verkopen eer hij geschoten is... Nadien kwam de gedachte opzetten: je hebt waarschijnlijk meer ervaring dan de meeste lopers hier, 't is verdorie wel je dertigste en toen ging ik het volgende groepje voorbij...

Ik weet niet hoeveel lopers ik heb bijgehaald maar 't waren er veel, ik was achteraan gestart en als ik nadien een blik werp op de einduitslag dan sta ik ongeveer halfweg het pak genoteerd.
Een viertal lopers zijn me langs de Ieperlee voorbijgekomen maar die had ik even tevoren zelf ingehaald toen ze stopten om te drinken, ik had nog voldoende drank dus liep ik verder.
Plots zag ik dat de bordjes die eerst maar om de 5 km opgesteld stonden elkaar vlugger opvolgden. Joepi, we waren aan het naderen, bordje 38 km, bordje 39, 40... bordje 41 en 42 heb ik gemist.

En toen was ze daar... de Menenpoort met duizenden namen van gesneuvelden, weerom indrukwekkend, om eventjes stil van te worden.
Vorig jaar waren Philippe, Maud en ik eens langsgeweest voor The Last Post, we stonden verkleumd en ontroerd te staren naar al die namen. Deze keer had ik geen tijd om eventjes stil te staan want de finish lonkte maar we komen zeker nog eens terug om eer te bewijzen aan alle slachtoffers van deze zinloze strijd.

2012-09-09__13-59-53_0029.jpg


En dan, dan kom je de markt van Ieper opgelopen, er was veel volk aan de finish en zelfs na 30 keer doet het toch nog altijd wat... verdorie ik heb weeral een marathon gelopen!
Mijn tijd: 3u57'20" - tweede deel in 1u58'20" - mooi gedoseerd en nog niet moe en netjes in een tijd zoals ik gedacht had.

2012-09-09__14-00-01_0031.jpg


Na de frisse douche (oei, koud water maar in deze hete omstandigheden geen enkel probleem) een blonde Watou gedronken met onze "Moaten van 't Comité"... slechte dus ;-)

Voor de rest van het jaar staan er nog 3 marathons gepland, voor elke maand ééntje:
* oktober: Eindhoven waar Philippe en ik samen lopen met Veerle Tesse om haar en pr te bezorgen
* november: natuurmarathon 't Is voor niks in Geldrop
* december: eindejaarsmarathon in Kampenhout

Tot een volgende!

13:40 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Proficiat met nummer 30. Mooi verslag, hopelijk kan ik ook nog eens voor de tweede keer de IFF lopen.

Gepost door: wim | 12-09-12

proficiat voor je 30ste run .heb je zien lopen te aalter en denk om ook eens volgend jaar deel te nemen aan ffm .veel succes toegewenst voor komende marathons.ikzelf loop op 6 okt de zeelandmarathon (aanrader).groetjes thierry

Gepost door: de block thierry | 13-09-12

weer een knappe marathonprestatie! Jij blijft maar gaan hé! :-)
En we gaan elkaar dan zien in Geldrop, ik doe er wel maar de halve afstand mee :-) Kampenhout is trouwens vlak bij mijn deur. Als we kunnen komen we supporteren en jullie mogen gerust achteraf even bij ons komen uitblazen! :-)

Gepost door: Ruth | 26-09-12

Beste,

De reportage van IN FLANDERS FIELDS MARATHON 2012 staat nu op www.tvwesthoek.be

U kan deze reportage zonder kosten of verplichtingen overnemen op uw website, verspreiden in uw sociale media of gebruiken in un digitale communicatie met deze embed-code:


U kan tevens met deze code de video doosturen naar externe sites.

Wij staan verder tot u doenst bij vragen en of opmerkingen.

Met beleefde groet,


Patrick Vanden Bussche
Projectleider TV WESTHOEK
0476/680 602

Gepost door: Patrick Vanden Bussche | 30-09-12

De commentaren zijn gesloten.