15-05-12

BK 24-uurslopen in Steenbergen!

550579_3174610332927_1495641189_32283346_553432633_n.jpgHoe schrijf je in godsnaam een beknopt verslag dat prettig is om te lezen over een wedstrijd die 24 uur duurt?
Welja, ik zal maar eens proberen...

Zaterdag 12 mei om 15u precies zou het gaan gebeuren, ik ging 24 uur lopen en ik had een plan. Eigenlijk had ik 3 plannen. Plan A bestond erin om 100 Engelse mijl te lopen (160,9 km), plan B was al iets gedurfder, namelijk 4 marathons (168,8 km) en plan C leek me een utopie en dit was 180 km halen.
Aan de buitenwereld had ik enkel gesproken over plan A maar in mijn binnenste twijfelde ik er niet aan dat plan B ook wel haalbaar leek.

Bij het ultralopen is het belangrijk dat de moraal goed zit want afstanden boven de 100 km zijn voor een loper iets irreëels en moeilijk te vatten. Vandaar dat ik voor mezelf een strategie had uitgestippeld van 28 km lopen gevolgd door 2 km wandelen. Na die eerste 28 km moest ik mezelf bijna dwingen om die 2 km te wandelen want wie gaat er nu in een 24-uursloop al na 3 uur wandelen? Stick to your plan... bleef ik in mijn hoofd herhalen en zo kon ik telkens uit kijken naar die 2 km recuperatie. Het plan leek te werken en zo liep ik van 30 km naar 60, 90, 120, 150...

Het werd nacht en koud, heel koud, tot tegen het vriespunt. Ik kleedde me warm aan en tijdens de stukken dat ik wandelde kwam er nog een laagje bij.
Het ganse parcours werd verlicht met brandende kaarsjes, er stonden ontelbare sterren aan de hemel en de deejee die constant de support-wensen afriep had zijn kraampje gesloten. Eén sterretje fonkelde heel hard en 't was niet de poolster... Alleen het geluid van mijn eigen voetstappen hoorde ik want ik liep bijna de ganse tijd alleen in de nacht... just me, myself and I en dat ene sterretje!
Ik kon goed eten en drinken: cola, water, sportdrank, zoutkoekjes, chocolade, bananen, brownies, pannenkoeken. Vanaf middernacht dronk ik warme bouillon en nam ik een pastamaaltijd met tomatensaus. Uiteindelijk was dit laatste een minder goed idee, de tomatensaus gaf wat problemen aan de maag. Vanaf 3 uur 's nachts kon ik wel nog drinken maar het eten lukte niet meer zo goed.

De meeste lopers kregen in de loop van de nacht een dipje, enkele schakelden een rustpauze in maar ik had geen last dus liep ik rustig verder. Het feit dat ik soms nachtdiensten draai op 't werk heeft me misschien wel een voordeel opgeleverd. De uren gleden voorbij, het werd dag, de zon ging op en 't liep nog vlot. Het was moedertjesdag en dan moet je als moeder de dingen doen die je het liefst doet en tja, dat is dus lopen hé.
Kilometer 148 kwam eraan en zo kon ik terug 2 km wandelen, ik keek er echt naar uit. Het plan om dan terug 28 km te gaan lopen werd aangepast want de vermoeidheid kwam nu wel piepen. Ik zou doorgaan tot km 169 om dan 2 km te wandelen.
Toen wist ik al dat plan B ging lukken en na 20u27'13" liep ik over de matten en bereikte ik 100 mijl.

Nu was het zaak om door te bijten tot 169 km want dan kon ik wandelen en recupereren. Ondertussen waren Philippe en Maud gearriveerd en net toen kreeg ik een serieuze dip. Ik besloot om te gaan wandelen en zo konden Maud en Philippe een stukje mee op pad gaan. Eén toertje wandelen en dan terug lopen was het plan en André Mingneau spoorde me aan om terug te gaan lopen maar 't ging niet meer. Nog even geprobeerd om me terug op gang te trekken maar alles deed pijn: voeten, benen, bovenbenen, alles verzuurd en verkrampt...
Maar opgeven zou ik niet, ik wilde nog een 7 in mijn eindtotaal en 't liefst van al 2 zevens (zoals mijn borstnummer) en zo stapte ik verder, met de steun van de supporters langs de kant en de medelopers (ook die van de 6-uurswedstrijd die ondertussen gestart was).

Uiteindelijk weerklonk het eindsignaal en ik arriveerde net vóór de aankomst. Daarna kwamen ze de laatste ronde uitmeten en doordat ik net voor de finish gearriveerd was moest ik nog een ganse tijd in de volle zon wachten voordat ze bij mij waren met het meetrolletje.
Ik liep uiteindelijk 177,483 km en werd daarmee Belgisch Kampioene, ik kan het zelf nog altijd niet vatten... 177,483 km is verdorie ver!

Net voor ik een douche kon nemen kreeg ik het plots heel warm en moest ik gaan liggen. Ondertussen was de EHBO-post al gesloten, dit vond ik dan ook het enige minpuntje aan de ganse wedstrijd. Alles was perfect georganiseerd maar na een 24-uurswedstrijd zou de EHBO-post wel iets langer mogen openblijven. Ik had ook last van blaren en ik denk niet dat ik de enige was.

Een massage zat er niet meer in want om 16u30 werden we verwacht voor de céremonie protocolaire. Eerst was het de beurt aan de Nederlanders en even later weerklonk de Brabançonne. Echt aangrijpend, tja, er zijn er toch niet veel die dat kunnen meemaken hé.

Ik wil iedereen bedanken voor de aanmoedigingen die on-line verstuurd werden, het doet deugd als je weet dat er mensen zijn die met je meeleven.
De medelopers aan zowel 24 uur, 6 uur en marathon (en sommigen zelfs de dubbel) wil ik ook bedanken, ik ga geen namen noemen uit schrik om iemand te vergeten. Echt fantastisch hoe iedereen elkaar aanmoedigde tijdens hun eigen strijd met de kilometers.
En natuurlijk mag ik Philippe en de kinderen niet vergeten. Vorig jaar was ik in Steenbergen om te supporteren en toen is het idee beginnen rijpen om dit jaar mee te doen. Na de 100 km van de Nacht van Vlaanderen stond mijn besluit vast en zo komen we bijna aan een jaar voorbereiding. Niet dat ik superveel getraind heb maar je moet er toch redelijk wat tijd insteken. Dus bij deze: bedankt om mij te steunen en te begeleiden en om mij de ruimte te geven om dit project waar te maken.

We zijn nu twee dagen verder en de schade aan lijf en leden valt al bij al mee. De bovenbenen zijn wat gezwollen en dan vooral ter hoogte van mijn rechterknie maar met ijsfrictie's komt dit snel terug oké.
Pain is temporary, glory is forever!

Morgen start mijn volgende project al, namelijk de ronde van België (1000 km lopen met 10 lopers)... Haha, ik ga niet lopen hoor maar ik ben wel twee dagen chauffeur.
Verder zal ik niet veel meer uitspoken want op 22 juni volgt er een volgende uitdaging en de week erna gaan we op vakantie naar de Ardêche, het zal een oververdiende relax -en rustvakantie worden... zeker weten!

P1130260 [Desktop Resolution].JPG


Met Paul Van Hiel en Ludo Depoortere

P1130268 [Desktop Resolution].JPG


Met Joeri Schepens

P1130289 [Desktop Resolution].JPG


Het parcours

544693_3305324676233_1361514497_50843733_728836951_n.jpg


P1130296 [Desktop Resolution].JPG


Hier begon het al een beetje pijn te doen...

P1130295 [Desktop Resolution].JPG


Lopen zat er toen niet meer in... hier samen met Maud.

Belgische en Nederlandse Kampioene.JPG


Samen met Léonie, de Nederlandse Kampioene!

P1130338 [Desktop Resolution].JPG


P1130349 [Desktop Resolution].JPG


P1130343 [Desktop Resolution].JPG


Het hoogste schavotje...

podium BK.jpg


Het volledige podium van het BK!

19:35 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |

Commentaren

177,483 x proficiat das meer dan 4 Marathons zeer sterke prestatie

Gepost door: RonKing | 15-05-12

ongelooflijk Veerle, you did it !!! Superdesuper !
Mooi verslag wat niet makkelijk is bij zo'n rondjeswedstrijd..

Gepost door: paul van hiel | 15-05-12

Een prestatie waar je voor de rest van je leven trots kan op zijn!

Gepost door: Koen | 15-05-12

je blijft stunten, maar ik weet niet wat je nu nog moet uitvinden om dit te overtreffen hoor! straf hoor, dikke proficiat!

Gepost door: Peter | 15-05-12

wat een prestatie, echt bovenmenselijk. Tonnen respect dat je het hebt klaargespeeld. Niet dat ik daar één moment heb aan getwijfeld :-)

Gepost door: chris | 15-05-12

Fysiek is het al sterk, maar vooral mentaal vind ik het ongelooflijk. Het is dat net dat me afschrikt. Nu moet je volgende keer wel die 180 halen he. ;-)

Gepost door: Anke | 15-05-12

Mijn respect is nog groter dan de afstand die je liep! Van harte gefeliciteerd!!!

Gepost door: Tiny | 15-05-12

Ongelooflijk straf ze. Oneindig veel respect !

Gepost door: veerle tesse | 15-05-12

Woorden schieten hier tekort. Wat een super prestatie. Niet anders de absolute bewondering en respect. Geniet van je titel Veerle.

Gepost door: Filiep Vanthournout | 15-05-12

om stil van te worden, een knap verslag van een knappe wedstrijd, grenzeloos respect !!

Gepost door: Filip | 15-05-12

jawadde, wat een prestatie zeg. Na een paar dagen ben ik nog altijd ferm onder de indruk en zowat al mijn collega's hebben het verhaal ondertussen ook al te horen gekregen, hihi. Petje af en diepe buiging voor jou Belgisch kampioene!! :-)

Gepost door: Ruth | 15-05-12

Proficiat, je was sterk. Je hield je de eerste uren in. Had het toen reeds gezegd, ik voelde het. Je was fantastisch voorbereid en gefocused. En ook dat laatste is zeer belangrijk bij 24h.

Gepost door: cremke | 15-05-12

Nogmaals van harte proficiat Veerle met je super prestatie en de Belgische titel!!! Nu een prettige vakantie en 'feet up' :-))

Groetjes

Nathalie

Gepost door: Nathalie Debersaques | 16-05-12

Respect, Belgisch kampioene begot, eentje om nooit te vergeten...proficiat !!!

Gepost door: Stofke | 17-05-12

echt bizar goed!! Gefeliciteerd Belgisch Kampioene!

Gepost door: RunningRonald | 17-05-12

WOW!!! Hartelijke gefeliciteerd Belgisch Kampioene.
Diepe buiging voor jou mooie prestatie.

Gepost door: John | 25-05-12

hey Veerle ! Knappe prestatie ... was lange tijd niet meer komen lezen maar nu toch weer de moeite genomen te komen piepen ... knap ook dat jullie nog lopen ...

Gepost door: Bart | 14-06-12

De commentaren zijn gesloten.