24-04-12

Laatste zware training vóór Steenbergen!

P220412_15.47.jpg

Normaal gezien publiceer ik enkel wedstrijdverslagen op deze blog maar voor de training die ik gisteren liep wil ik graag een uitzondering maken.
Hoe pak je zoiets aan, een 24-uurswedstrijd, hoe train je daarvoor? Moet je op je voeding letten de weken en maanden vóór een ultraloop, train ik wel genoeg kilometers? Het zijn allemaal zaken die door mijn hoofd spelen.
Gelukkig heb ik in mijn vriendenkring heel wat ervaren ultralopers waar ik regelmatig mijn oor te luisteren leg.
Ik heb ook steevast één of ander boek over marathons of ultralopen op mijn nachtkastje liggen.

Ik train niet volgens één of ander schema maar hou me wel aan enkele basisregels. Het principe van 3 weken opbouwen gevolgd door een week met een minder aantal kilometers om daarna terug een tandje bij te steken qua kilometeraantal volg ik wel.
In mijn agenda staan de trainingen in grote lijnen neergekrabbeld maar er is telkens ruimte voor een uitspatting of in 't andere geval wordt er al eens een training geschrapt of verschoven. Geen stress hier om een gemiste training, als de beentjes moe voelen of ik voel me niet fit ga ik niets forceren.

Zo stond er voor donderdag een training op het menu om u tegen te zeggen maar plots kwam het me beter uit om ze gisteren te doen, ik had een dagje "klein verlet" voor 't vormsel van onze jongste.
Ik wou eens een beetje de situatie van Steenbergen simuleren door rondjes te lopen en zo te weten te komen hoe ik alles zou aanpakken. In mijn hoofd maak ik dikwijls plannen hoe alles zal verlopen en gisteren was het de dag om zo eens 't één en 't ander uit te testen.

De avond ervoor had ik eten, drinken, schoenen en kledij klaargelegd. Het plan bestond erin om 24 km te lopen (6 rondjes van 4 km), gevolgd door 4 km wandelen. Daarna terug 24 km lopen, 4 km wandelen om af te sluiten met 24 km lopen. 80 km in totaal dus, waarvan 8 km wandelen.
Rond 6u15 startte ik het eerste rondje en toen ik 1 minuut bezig was gingen de hemelsluizen open. Na 4 km kwam ik kletsnat aan ons huis terug. Ik trok droge kleren aan en vertrok voor het volgende rondje. Telkens ik aan ons huis passeerde liep ik even de garage binnen om iets te eten of te drinken of om droge handschoenen en een droge muts aan te trekken.
Na 24 km lopen had ik een nettotijd van 2u30'22" en dan kon het rondje wandelen beginnen. Ik trok een warme jas aan, een ander paar schoenen (trailschoenen waar ik me heel gemakkelijk in voel), nam 500 ml proteïnedrank en een banaan mee en zo stapte ik flink door en na 40' was ik terug thuis.

Voor de tweede 24 km stond Philippe klaar om me te vergezellen. Ik nam rustig de tijd om steeds goed te eten en te drinken na ieder rondje van 4 km. Een sanitaire stop hoorde er uiteraard ook bij en op tijd en stond verse warme kledij kan wonderen doen.
De tweede ronde ging in 2u34'51" en toen was het terug tijd om te wandelen. Weerom werd er een flesje proteïnedrank en een banaan genuttigd. Voor het tweede rondje wandelen had ik 40' nodig, flink doorstappen dus. De trailschoenen werden geruild voor mijn Asics en zo kon ik de laatste 24 km aanvatten.

In de laatste toer van 24 km ging ik een beetje te overmoedig van start; de eerste kilometer ging aan 10 km/u maar algauw kreeg ik de wind op kop en zo werd de snelheid gedrukt en liep ik terug comfortabel verder.
Ondertussen stapelden de onweerswolken zich op en na 14 km begon het te gieten. Nog 2 km doorbijten en dan zou Philippe me vergezellen voor de laatste 8 km.
Mijn gedachten dwaalden af en ik bedacht allerlei leuke dingen, in het begin had ik een beetje afleiding van mijn ipod maar de batterijen waren leeggeraakt en zo was het enkel "me, myself and I"...
Zo kwam ik op het idee dat al die mensen die langs het parcours woonden en mij reeds 19 keer voorbij hadden zien lopen in de laatste ronde buiten gingen staan om mij aan te moedigen. Haha, ik zag het zo voor me. De regen was echter spelbreker, dacht ik achteraf want niemand stond buiten ;-)
Eén bouwvakker fronste wel zijn wenkbrauwen toen ik voor de 19de keer passeerde, de 20ste keer was hij zijn materiaal aan het opladen en heb ik zijn gezicht niet meer gezien... Toen ik de eerste keer passeerde rond halfzeven was hij er ook al.

De laatste 8 km waren in 't gezelschap van mijn ventje en ik had sterk de indruk dat hij er minder zin in had dan ik. Hij hield zich aan zijn belofte maar ik voelde me sterk en krachtig en liep de laatste kilometer aan kop. Misschien was het de adrenaline maar ik had niet de indruk dat ik moe was.
De laatste 24 km gingen in 2u34'46", hihi 5 seconden sneller dan ronde twee en dat met die regen en die wind.

In totaal heb ik gisteren 72 km gelopen in 7u39'59" (9.39 km/u), 8 km gewandeld in 1u20' (6 km/u) en 1u20' heb ik uitgetrokken om te eten, te drinken, kledij -en schoenenwissels en sanitaire stops wat een brutotijd van 10u20' geeft over 80 km.
Deze training heeft me heel veel geleerd, de schoenenwissels waren een gouden tip van Paul Van Hiel en Mottigen Bever, twee ervaren ultralopers. Anders heb ik na een marathon of een lange duurtraining telkens last van mijn voeten en vandaag heb ik niets gevoeld. Buiten enkele schuurwonden ter hoogte van waar mijn hartslagmeter zou moeten zitten (ik draag dat wel niet) voel ik me vandaag bijzonder fris. Een klein beetje een stram gevoel in de kuiten niet te na gesproken.
Ik denk ook dat ik voldoende gegeten en gedronken heb, ik moest 2 keer een plaspauze inlassen wat ik normaal nooit heb tijdens marathons of ultralopen en ik woog een kilo meer na afloop.

Na deze training heb ik veel vertrouwen in een goeie afloop en ik heb een plan opgesteld in mijn kopke... Steenbergen mag gewoon niet mislukken!

20:45 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

Super Veerle ! In alle eerlijkheid, ik kan dat nauwelijks vatten ! En dan 'eindig' je nog fris ! Ik vind het fantastisch wat je doet en (als dat nog kan) nog fantastischer hoé je dat doet : alsof je dat uit een natuurlijk 'gevoel' doet, alsof je een innerlijke coach hebt. Alvast veel succes !

Gepost door: kaat | 24-04-12

amai mijne frak, das geen klein bier zenne, wat je ook in gedachten hebt voor Steenbergen, het gaat lukken ! Ik duim alvast voor je

Gepost door: Filip | 24-04-12

pff .. ik sta volop in bewondering voor je!!!

Gepost door: Koen | 24-04-12

jawadda dadde, effen stil ... mooie training doet ook mij goed relativeert alles enorm
succes Veerle

Gepost door: marnix | 25-04-12

ja veerle dat je en krak was wist ik al maar dit toont van karakter he had ook nog zo een lange duurloop van 4.00.00 in gedachten volgende week verzorg u goe dgh e

Gepost door: gerry | 25-04-12

Spannend..
Mijn tip voor de 24 uur zou zijn?.
Start super langzaam.
Kleed je warm genoeg, vooral richting de avond en nacht.
Neem diaree pillen mee, je zal last krijgen van de schijterij?..
Je zal zeker 7 keer dood gaan in die 24 uur en alles vervloeken wat je ooit bent tegen gekomen.
Verder, wandel bij het verzorgingspost en dribbel daarna weer verder en herhaal dat elke ronde...DSe afwisseling zal je redding wezen.
En tot slot, de wedstrijd is pas afgelopen na 24 uur, niet na 17 uur zoals zo velen in een 24 uur wedstrijd, elke stap is er 1!.
Sucses, en denk aan je herstel na de 24 uur want het is een aanslag op je leven en gestel is mijn ervaring...

Gepost door: Rinus | 28-04-12

dag Veerle,

voor mij was de ultra in kaapstad al een gans aventuur maar dit is toch nog een grote stap verder! als ik dit lees overkomt mij het gevoel van : machtig, go for it , ik kan meevoelen in de passie en de gedrevenheid! en laat vooral de wedstrijd te steenbergen een overwinning zijn

Gepost door: tony note | 01-05-12

dag Veerle,

voor mij was de ultra in kaapstad al een gans aventuur maar dit is toch nog een grote stap verder! als ik dit lees overkomt mij het gevoel van : machtig, go for it , ik kan meevoelen in de passie en de gedrevenheid! en laat vooral de wedstrijd te steenbergen een overwinning zijn

Gepost door: tony note | 01-05-12

wowww. wat knap zeg!! heel veel succes in Steenbergen

Gepost door: Ronald | 01-05-12

De commentaren zijn gesloten.