16-11-11

Marathon van Kasterlee

Kasterlee.jpgAfgelopen zondag liep ik in Kasterlee mijn zevende marathon van 2011. "Te veel", zullen sommigen onder u misschien denken vooral omdat de laatste 5 in een tijdspanne van 10 weken vielen. Ikzelf heb absoluut niet het gevoel dat ik overdreven heb. Mijn basisconditie is heel breed geworden, ik zou bij wijze van spreken straks kunnen vertrekken om op 't gemak een marathon te lopen. Voor een ultra-loopster is dit geen overbodige luxe want ook 2012 zal vooral in het teken staan van "ver en lang"... Dit is echt mijn ding en ik voel dat ik sterk genoeg ben om de belasting van urenlang "bezig" te zijn te verteren. Hopelijk blijft dit zo want misschien komt er wel eens een einde aan mijn geluk. Aan de andere kant train ik nu ook niet zoveel. De maanden in voorbereiding naar de Nacht trainde ik 4 keer per week (met een zeldzame uitzondering van 5 trainingen). Ik telde slechts 2 weken van meer dan 100 km. Vanaf deze zomer ben ik overgeschakeld op 3 trainingen per week. Aan snelheidstrainingen en interval heb ik een broertje dood maar vanaf volgende week ga ik terug 1 maal per week naar de atletiekclub zodat ik niet in "winterslaap" sukkel.

De marathon van Kasterlee dus...

Zondag stonden Philippe en ik aan de start van onze marathons nummer 17 en 16. Het parcours bestond uit 2 rondjes van 21 km en Sandy Breugelmans had deze (halve) marathon uitgekozen om onder de 2u te duiken en wij zouden haar begeleiden. Niet evident want het parcours bestond voor 90% uit zandpaadjes, single tracks en paardenweggetjes. Bergop zat er nauwelijks in maar toch... het ging zwaar worden. 

Onderweg kwamen we heel wat bekenden tegen en zo hopte ik van het ene groepje naar het andere. Hier en daar bleef ik hangen om een babbeltje te slaan terwijl Philippe het tempo voor Sandy mooi aanhield. Tot km 16 zat ze op schema om het vooropgestelde doel te halen maar toen kreeg ze het zwaarder en zwaarder. Op anderhalve kilometer vóór de aankomst zat er een stukje bergop in en dat gaf de genadeslag, we trokken haar door haar dipje heen maar door het oponthoud had ze wel wat tijd verloren en zo greep ze met haar 2u02' en een kletske net naast een pr. Op een vlak parcours (genre Eindhoven) was ze beslist onder de 2u gedoken.

Ik vertelde al dat ik hier en daar bleef hangen om een babbeltje te slaan. Zo kwam ik naast Katia Nolens te lopen. Katia begon met hardlopen toen ze de veertig al gepasseerd was en op haar 46ste liep ze als enige Belgische vrouw ooit de Spartathlon (246 km) binnen de limiet van 36u. Ondertussen is Katia de 60 voorbij en in Kasterlee was ze bezig aan haar 107de marathon. In Kasterlee waren er trouwens heel wat ervaren marathonlopers. Iemand (de naam ontglipt me) liep er zijn 200ste en Paul Van Hiel was bezig aan zijn 126ste, zelfs de dag ervoor had deze kerel meer dan 50 km gelopen in de 6 uur van Troisdorf. Verder kwamen we ook Micha Havreluk en Els Annegarn tegen, allemaal voorbeelden waaraan ik me graag spiegel.

Het tweede rondje - zonder Sandy - lieten we ons tempo een beetje zakken. Deze marathon zagen we eerder als trainingsmarathon dan als wedstrijd. Ons trainingstempo op lange duurlopen ligt rond de 9,8 km/u maar onbewust loop je op een wedstrijd een klein stukje sneller. In dit rondje liepen we samen met een triatleet die volgend jaar de Ironman van Wales gaat zwemmen/fietsen/lopen. Terwijl we babbelden vlogen de kilometers voorbij en voor we het wisten was de finish daar. Net zoals veertien dagen geleden (Hageland Natuurmarathon) liepen Philippe en ik "hand in hand" over de meet in een tijd van 4u08'31" (10,2 km/u).

Na de warme douche stond er voor iedereen een bord spaghetti klaar met een Leffe. Even later kregen we een pot chrysanten in ons pollekes geduwd en zo konden we tevreden richting Bissegem rijden. De laatste marathon van het jaar zit erop... hopelijk brengt 2012 nog enkele mooie ultra/marathons met zich mee.

Uitnodiging Trainingsmarathon: 

2012 is niet veraf meer en op zaterdag 14 januari wil ik "een specialeke" doen. Die dag word ik 42 jaar en 195 dagen en dit wil ik vieren met een "trainingsmarathon" in Provinciaal Domein Bergelen in Gullegem. Ik heb er een mooi parcourke gevonden van 1815 meter en als ik dit 23 maal loop in combinatie met een aanloop -en uitloopstrook van 225 meter dan kom ik precies aan een marathon. Iedereen die enkele rondjes (of volledig) wil meelopen is van harte welkom. Er zal een ruime bevoorradingspost aanwezig zijn met drankjes, energierepen, fruit, chocolade... Ik ben aan het kijken om nadien gebruik te kunnen maken van de douchefaciliteiten van de sporthal of het voetbalterrein en de mogelijkheid om nadien ergens een hapje te gaan eten wordt nog open gehouden.

Afspraak dus op zaterdag 14 januari in Bergelen, start rond 8u (later inspringen is mogelijk), bedoeling is om in groep te lopen aan een tempo van 9,5 à 10km/u. Verdere info volgt op deze blog/facebook.

bergelen 1.JPG

 Foto: domein Bergelen

 

10:26 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

straf koppel met een ijzeren gestel zijn jullie. Chapeau! Ik heb alvast 14 januari in mijn agenda gezet, 't is ne keer een ander parcourske en 't gezelschap is leuker ;-) (anders loop ik toch maar tegen mijn eigen te klappen ;-))

Gepost door: chris | 16-11-11

De laatste 5 kilometer heb ik zondag heel vaak gedacht wat voor sterke mensen jullie wel zijn. De gedachte alleen al om dat rondje nogmaals te moeten doen nadat er al 21 km in mijn benen zaten...
Nogmaals bedankt voor het perfecte haaswerk!

Gepost door: Sandy | 16-11-11

dedju, ik loop op zondag 15 januari de Trèfle à 4 feuilles

Gepost door: Koen | 16-11-11

eindelijk effe bijgelezen op je blog! Dikke proficiat met je laatste twee marathons! Je wordt al even erg als Koen Vansteenkiste :-)
Die trainingsmarathon klinkt wel leuk. We hebben die dag al wel een personeelsfeest en 't zal er een beetje van afhangen waar dat juist gaat plaatsvinden en om hoe laat het start, of ik dan die dag eerst nog richting West-Vlaanderen zou kunnen afzakken of niet. Doe ons er op tijd en stond eens aan herinneren hé!!
groetjes!

Gepost door: Ruth | 16-11-11

Mooie tijden en inderdaad best veel marathons in een korte tijd.
Op naar de lange ultras, maar blijf wel voorzichtig, het kan ook anders gaan met het geluk!.

Gepost door: Rinus | 26-11-11

De commentaren zijn gesloten.