16-11-11

Natuurmarathon Hageland

finish hageland.JPGDe marathon van Etten-Leur (Nl) op 30 oktober stond al een tijdje aangekruist in onze agenda maar het late startuur (11u30) kwam ons niet zo goed uit. Al vele jaren trekken we er tijdens de herfstvakantie samen met de kinderen op uit maar dit jaar was het 't eerste jaar dat er geen weekendje/weekje weg in zat. De kinderen hadden allemaal een drukke agenda met volleybalmatchen, atletiek -en turntrainingen, vrienden die kwamen logeren, eens gaan shoppen en... volgens mama - even belangrijk - het nodige schoolwerk. Over dat laatste werd er "ten huize Spencer" echter eens ferm gediscussieerd want.... "het is wel vakantie hé". Eigenlijk moet ik ze wel een beetje gelijk geven: ze hadden alle vier een goed rapport, alhoewel Marie een klein tandje zal moeten bijsteken maar dit komt wel in orde.

Na veel gepuzzel en gepas kwam er voor mama en papa toch nog iets uit de bus: ipv naar Etten-Leur te trekken zouden we naar Aarschot rijden om er deel te nemen aan de Hagelandse Natuurmarathon. De start was er om 10u en dit kwam ons stukken beter uit. Vóór de start kwamen we heel wat bekenden tegen: Marc, Gerry, Paul, Leon, Johan, Tillo... Het wereldje van de lopers die bijna wekelijks ergens te lande een marathon meepikken is redelijk klein. Iedereen kent iedereen en telkens duiken dezelfde gezichten op.

Er stonden 95 lopers aan de start van deze recreatieve marathon die uit 4 lussen bestond. Minder ervaren lopers konden uitstappen na 10, 20 of 30 km. Uiteindelijk zouden een kleine 40-tal lopers de volledige afstand overbruggen. De bedoeling voor Philippe en ik was om er een lange-duurtraining van te maken maar eens je in een groepje zit dan gaat het toch iets sneller dan gepland. Het liep vlot en de moeilijkste passages door de bossen met hier en daar een stuk bergop zaten in de eerste 22 km. 

Iets voorbij halfweg, toen we terug aan de startplaats kwamen hadden we een tijd van 2u07'. De bevoorrading was top: er waren ons 6 bevoorradingsposten beloofd maar uiteindelijk konden we 8 maal smullen en drinken van het vele lekkers (bananen, appelsien, amandeltaartjes, appelflappen, cola, icetea, water...). Het parcours was prachtig, mooie vergezichten, de ondergrond heel afwisselend met stukjes bos, onverhard, grasland... Echt genieten. Zonder Garmin was het moeilijk om in te schatten hoe ver we waren want de bordjes met de kilometeraanduidingen stonden volgens mij niet altijd op de juiste plaats. Om de 3 km tussen km 19 en 22 te overbruggen hadden we een tijd van 22' nodig terwijl de volgende 3 kilometer in 15' gingen. Dit doet echter niets af aan de organisatie van deze mooie natuurmarathon, een dikke pluim voor de organisatie.

Eigenlijk is een recreatieve marathon organiseren "het ei van Columbus" voor een joggingclub. Als ik zie hoeveel tijd en werk er in de organisatie kruipt van een "echte" marathon (Joggingclub Wevelgem organiseert om de 2 jaar de Leiemarathon) dan is dit soort wedstrijden een leuk alternatief. Het parcours is aangeduid met duidelijke pijlen, grote wegen en gevaarlijke wegsituatie's worden zoveel mogelijk vermeden, de plaatselijke MTB-club werd ingeschakeld om in groepjes mee te rijden met de lopers. Je hebt geen seingevers nodig en de politie moet geen straten afzetten. Er werd ons duidelijk gezegd om ons aan de wegcode te houden bij de zeldzame passages  dat we de weg moesten dwarsen. De start wordt gegeven en iedereen duwt zijn horloge af, bij de aankomst stond er een grote tijdsklok.

Na 4u10'40' liepen Philippe en ik, hand in hand, over de denkbeeldige eindmeet. Super toch, dit werd trouwens onze eerste marathon dat we samen finishten. In de Nacht van West-Vlaanderen liepen we samen over de eindmeet maar dit telt niet mee want toen moest ik nog een kleine 58 km verder lopen terwijl Philippe kon gaan douchen Lachen

Het opzet om er een trainingsloop van te maken is maar half en half geslaagd want een Natuurmarathon lopen aan meer dan 10 km/u kan je geen trainingstempo meer noemen. Ik troost me met de gedachte dat het in Etten-Leur nog minder gelukt zou zijn...

Na de extra-lange warme douche (ik was helemaal alleen in de kleedkamer) dronken we een biertje en een koffie op het terras van de Knoet, speelden we een rijsttaartje naar binnen en reden we tevreden terug richting Bissegem. 

Op naar de volgende!

10:10 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Proficiat, een Marathon lopen als oefening? je moet het maar kunnen maar je was in knap gezelschap en dat scheelt een stuk ;-)

Gepost door: RonKing | 07-11-11

Proficiat hoor, alweer eentje tot een goed einde gebracht.

Gepost door: Natalie | 07-11-11

Wat lees ik nu? "bananen, appelsien, amandeltaartjes, appelflappen, cola, icetea, water, biertje, koffie, rijsttaartje"... Zeker van dat jullie meedoen om het lopen? Volgens mij is het eerder voor het schransen! :-)

Gepost door: Sandy | 07-11-11

Jullie de smaak van het lopen van marathons goed te pakken.

Gepost door: Tiny | 07-11-11

De commentaren zijn gesloten.