05-10-11

Brussels Marathon, een mooi pr!

brussel.JPGZondag 2 oktober stond al geruime tijd met stip genoteerd in mijn agenda want dan werd de marathon van Brussel georganiseerd. September was op loopgebied een vrij sobere maand geworden met slechts 216 gelopen km en als je dan de In Flanders Fields Marathon daarvan aftrekt dan kom je op 174 trainingskilometers in 13 beurten (ongeveer 13,3 km per training). Niet echt bijster veel maar ik voelde me fit - less is more, wordt al eens gezegd - en na Philippes mooie prestatie in de Leiemarathon na een looparme trainingsmaand, zag ik het helemaal zitten.

De beentjes waren bijgevolg goed uitgerust en de moraal zat goed. Ik was een tikje jaloers op het mooie pr van Philippe (3u47'59") maar wist dat Brussel een marathon van het zwaardere kaliber was. Dat het heel warm ging worden op 2 oktober had niemand durven voorspellen na de kwakkelzomer. En ja, het werd warm, zeg maar heet maar dit is net het weertje waar ik het meest van hou. Remember mijn allereerste 6-uurswedstrijd op 11 juli 2010 in Aalter op de warmste dag van 't jaar. Daar zag ik heel ervaren ultralopers zich ferm mispakken maar ik liep er heel constant en zonder last van de hitte.

Op naar Brussel dus, om 5u30 opgestaan, om 6u15 vertrokken en een uurtje later stond ik aan het Jubelpark geparkeerd op 100 meter van de kleine marathonexpo in de Militaire School waar we onze startnummers moesten afhalen. Gelukkig kon ik nog een t-shirt maat small krijgen want even later waren ze reeds allemaal weg. Lopers hebben duidelijk een lage BMI (jammergenoeg is 't een mannenmodel en bijgevolg veel te groot).

Een behulpzame dame zag me sukkelen met mijn gsm om een foto te nemen en stelde voor om een handje te helpen (merci, onbekende dame), nog vlug de bagage in de truck gedropt en daarna naar de startvakken. Iedereen kon kiezen welk startvak hij koos want je had geen vooropgestelde tijd moeten doorgeven. Ik had de indruk dat dit wel vlot liep, geen geduw en getrek maar er waren dan ook niet zo heel veel deelnemers (rond de 1900 starters).

Ik koos het startvak met een tijd tussen 3u45' (rode ballon) en 4u (groene ballon) en na het kanonschot zette de menigte zich in beweging allen met hetzelfde doel: een marathon lopen. Ik zou het eens moeten nazien maar ik denk dat het mijn 14de marathon zou worden. De rode ballon ging er als een speer vandoor, amaai, deze ging ik dus NIET volgen. Na een kleine kilometer kwam Veerle Maertens naast mij lopen. Veerle was één van de 10 lopers die in mei de Ronde van België liepen in ons team de Pilaarbijters. Ze had speciaal getraind voor de Maasmarathon in Visé maar die was een beetje tegengevallen en zo kwam ze aan de start in Brussel. Ik denk dat er heel wat dames en heren gratis mee mochten doen via Runner's World omdat we in 2010 een marathon sneller liepen dan 4u (voor de dames) of 3u (voor de heren).

Doordat mijn Garmin kapot is kon ik enkel ruwweg schatten hoe snel we gingen, ik schatte rond de 10,8 km/u en achteraf gezien zat ik er niet ver naast. Toch had ik het gevoel dat het niet zo vlot liep en na een 6-tal kilometer liet ik Veerle gaan. Ze liep een 50-tal meter voor me uit maar ik had ze nog in mijn vizier. Na 10 km liep ik over de matten in 55' (10,9 km/u - plaats 900) en even later kwamen Heidi (ex-dreamteam) en haar mama Gerda naast mij lopen. Plots was er de klik van "en nu ben ik in mijn ritme en kan ik eindeloos blijven lopen". Zo zie je maar, een 10 km-wedstrijd zal nooit mijn ding worden want pas na 10 km geraak ik opgewarmd Knipogen

Vanaf dan liep ik op wolkjes, het zware parcours kon me niet zoveel schelen. Heidi, Gerda en ikzelf hadden ondertussen Veerle bijgehaald, ze kon nog even aanklampen maar moest dan jammergenoeg lossen. De bevoorrading was echt top, ze hadden extra drank -en verzorgingsposten ingelast zodat er om de 2 km gedronken kon worden. De orkestjes zorgden voor de nodige ambiance. Ik had horen zeggen dat de marathon van Brussel een mooi parcours had en ik kan deze marathon aan iedereen aanbevelen. Een deel door de stad maar een even mooi deel door de bosrijke omgeving van Brussel en langs het Africa Museum via de Spaanse Huisdreef en Keizerinnedreef.

Ondertussen waren we na 1u55'08" (10,99 km/u - plaats 856) het half marathonpunt gepasseerd en ik voelde dat een pr er zeker inzat, ik had in tegenstelling tot anderen geen last van de warmte en de vele hellingen verteerde ik vlotjes. Heidi zorgde ervoor dat haar moeder goed dronk en kwam een paar keer aangelopen met een brik van 2 liter dat ze bij de bevoorrading netjes vroeg om mee te nemen. Je zag de andere lopers verbaasd kijken want zo een brik van 2 liter is echt niet handig om tijdens een marathon met je mee te dragen.

Ik wist nog van de twintig km van Brussel dat de Tervurenlaan een kuitenbijter was maar wat ik niet wist was dat diezelfde Tervurenlaan eigenlijk al aan het Africamuseum rond km 28 begint. Bergop dus vanaf km 28 met nu en dan een klein stukje vlak om te recupereren. Bij de matten aan km 30 klokte ik een tijd van 2u42'58" (11,05 km/u - plaats 772) en een klein rekensommetje uit het hoofd (zonder Garmin is wel iets speciaals) leerde me dat een tijd rond de 3u50' er in zat. Juij, een pr was zeker mogelijk en ik voelde me nog steeds heel goed.

Net voor km 36 kwamen de halve marathonlopers die anderhalf uur na ons gestart waren op het parcours, op diezelfde plaats waar ze uit de draai komen op de 20 van Brussel en de Tervurenlaan in. Ewel, we hebben er daar zien afzien, sukkelen, wandelen, overgeven... Sommigen zaten er compleet door en dan worden ze daar gezwind voorbijgelopen door groepjes marathonlopers. Nuja, gezwind is een groot woord want onder de marathonlopers vielen er ook veel stil en kregen er een deel een klop van de man met de hamer. Heidi, Gerda en ik schakelden een klein tandje lager maar we liepen in vergelijking met anderen nog heel soepel.

Anders dan met de 20 km kan je herademen als je het Jubelpark inloopt maar nu moesten we nogmaals door de wetstraat om 3,5 km verder aan de markt te arriveren. Rond kilometer 41 zat er nog een laatste stuk bergop maar vanaf dan was het vliegen naar de finish op de Grote Markt. Ik bereikte de finish na 3u49'16" (11,04 km/u) en was daar uiteraard supercontent mee. Wie had dat durven dromen op zo een zwaar parcours en met die hitte. Ik eindigde als zevende in mijn leeftijdscategorie en 619de algemeen op 1628 finishers). In die laatste 12 km hebben we er dus nog een flink pak te grazen genomen. Mijn tweede helft liep ik in 1u54'08", een minuutje sneller dan de eerste helft en amper anderhalve minuut trager dan mijn pr op de halve marathon. Daar moet ik dringend eens werk van maken (op de halve marathon van Izegem liep ik een knappe tijd maar daar klopte de afstand niet, ruim een halve kilometer te kort).

Er zit met een gerichte voorbereiding zeker nog rek op dit pr. In het voorjaar ga ik me speciaal op Rotterdam toeleggen en daar ga ik het rechtstreeks duel aan met Philippe voor een tijd van 3u44'44"...

brussels6.JPG

Het werd een echt kanonschot!

brussel5.JPG

 

brussels7.JPG

[000078].jpg

Met Veerle

brussel4.JPG

Nummer 7, Kiprok werd de latere winnaar in 2u14'51"

brussel2.JPG

Respect voor Gerda, 60 jaar en zo'n tijd kunnen lopen op de marathon!

brussel3.JPG

Dank aan Dominique voor de mooie foto's

17:40 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

veerle

mooi marathonneke gelopen en dan die neg tieve split chapau zoals je ziet en al weet ben je gemaakt voor delange afstanden he

Gepost door: gerry | 05-10-11

NI NORMAAL!!! :-)

schoon gedaan!!

Gepost door: Jess | 05-10-11

superknap ze veerle ! En als Rotterdam 3 44 44 wordt, what's next ??? We volgen intussen de "spencer battle" op de voet (wie weet lopen jullie wel samen over de meet in 3.44 44 ???)

Gepost door: veerle | 05-10-11

Je bent echt een ongelofelijke tempovaste snelle loopster! En dat zonder Garmin...ijzersterk!!
Ik kijk al uit naar het voorjaar, de spanning ten huize Spencer zal knetteren tot in de Kempen en heerlijke verslagjes opleveren :-)

Gepost door: Sandy | 05-10-11

Je hebt een formidabele prestatie neergezet, en zoals je bezig bent zullen er nog veel pr's volgen ! Die warmte, dat parcours, ik heb het al moeilijk met de 20km, dus de marathon in Brussel staat niet echt op mijn verlanglijstje ;-) Jij bent een heem sterke loopster, respect en bewondering !

Gepost door: chris | 05-10-11

topmadame!

Gepost door: renate | 05-10-11

Dikke proficiat Veerle met een schitterend gelopen marathon op zo'n parcours en in zo'n hitte en leuk verslagje. Enneuh... je wil msschien Berlijn lopen, maar als ik je ambities zie voor je eindtijd in Rotterdam, wil je toch ook mijn tijd van Berlijn lopen ;-) We zullen er (in Rotterdam dus) normaal gezien samen aan de start staan. Of ik je ga kunnen volgen is zeer de vraag.... Proficiat!

Gepost door: Julie | 06-10-11

De commentaren zijn gesloten.