02-03-11

Nieuwe schoentjes

P020311_12.25_[03].jpgDe voorbije jaren werden mijn voeten getrakteerd op vele uiteenlopende modellen en merken van loopschoenen. Mijn eerste loopschoenen waren er van New Balance. Verder passeerden volgende merken de revue: Kalenji, Asics, Nike en Mizuno. Enkele jaren geleden stapte ik binnen in Running Center Brugge en daar liet ik een loopanalyse doen. De schoenen die me aangeraden werden waren New Balance 857. Zoals ik al zei waren mijn eerste schoenen ook van dit merk en die waren me prima bevallen. Jammergenoeg werd dit de miskoop tot nu toe: 135 euro en amper enkele 100-en kilometer op de teller. Wat liep er mis, hoor ik jullie denken. Welnu, mijn schoenmaat is 37 à 37,5 en de verkoper haalde loopschoenen maat 37 boven, natuurlijk veel te klein maar wat wist ik toen veel. Met een dunne sok voelde dit in de winkel oké aan maar toen het winter werd en de sokken wat dikker werden voelden de schoenen heel wat minder comfortabel. Daarmee is de ellende met de uitvallende teennagels begonnen, denk ik. Jaren later en vele loopschoenen verder heb ik het "ei van columbus" nog niet gevonden maar ik blijf naarstig verder zoeken.

De meeste van mijn marathons liep ik met Asics (GT2150), de zes uren van Aalter liep ik met Nike. Die pasvorm beviel me uitstekend en ik dacht: deze worden het, vanaf nu enkel nog Nike tot enkele weken na de 6 uur mijn twee grote teennagels uitvielen. Ook bleek dat na amper 900 km de zool aan de buitenkanten reeds afgesleten was. Ik mag nu wel stellen dat ik tot de categorie niet-zware lopers behoor zodat je kan verwachten dat loopschoenen minstens 1000 km meegaan, niet dus. Over het huismerk van Decatlon (Kalenji) ben ik eigenlijk best tevreden maar die verslijten even snel als die Nikes. Als ik dan de keuze moet maken dan kies ik voor het goedkopere merk.

Dan zijn er nog mijn Mizuno's: die hebben voorlopig een 400-tal kilometer op de teller dus een echte evaluatie kan ik nog niet maken. Ik wissel momenteel op training af met Asics en volgens mij geven die laatste toch iets meer steun aan de binnenkant van de enkel. Met welk type en merk ik de Nacht ga lopen blijft een (klein) dubbeltje op zijn kant. De schoenen die ik vandaag draag zullen binnen enkele maanden versleten zijn met maandtotalen van over de 300 km.

Toch ben ik bijna zeker dat het Asics zullen worden en daarom heb ik me deze morgen getrakteerd op een ander type dan diegene die ik gewoonlijk draag. Terwijl ik dit typ steken mijn voetjes in gloednieuwe gele AsicsDSTrainers. De kleur voor de  vrouwen was felblauw maar ik koos dus voor het mannenkleur geel. Het zijn ultralichte (<300 g) schoenen - misschien verslijten ze daardoor sneller maar met Asics heb ik dat probleem nog niet gehad - voor pronerende lichte lopers geschikt voor de iets snellere training en (lange) wedstrijden. Ik ben benieuwd, waarschijnlijk loop ik Parijs met mijn nieuwe kroonjuwelen.

Tot nu toe werd ik gespaard van zware blessures (hout vasthouden). Het enige waarvan ik vroeger last had was mijn linkerknie en daardoor ben ik een patella-bandje gaan dragen. Ondertussen is dit bandje een soort van talisman geworden. Als ik per ongeluk eens vertrokken ben op training zonder dit bandje dan keer ik onmiddellijk op mijn passen terug. Misschien zit het tussen mijn oren maar ik voel het direct als ik het niet aan heb. Ik kan dus besluiten dat ik eigenlijk wel gemakkelijke voeten heb en dat ik met vele merken en types goed ben, buiten die teennagels die regelmatig uitvallen heb ik geen noemenswaardige problemen. En eens je een teennagel kwijt bent dan heb je er ook geen last meer van....

16:40 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

ik ben ook al menige teennagel kwijtgeraakt door met nét te kleine schoenen te lopen. ik heb ook altijd 2 paar kousen over elkaar nodig omdat ik anders blaren krijg, dat zal ook niet helpen. maar een half maatje groter is gauw al zo'n overzetboot waarbij ik het gevoel heb dat mijn voet eruit gaat glijden. niet evident dus; ik blijf ook zoeken. heb 5 paar Saucony's gehad en nu recent in NY brooks gekocht waar ik héél tevreden van ben; dus misschien blijf ik daar dan weer bij; wie weet?

Gepost door: Jess | 02-03-11

Plan, doel, schoentjes. Bijna alles valt al in de plooi voor 17/6. Laat je eens weten wat de beoogde tijd is? Normaal doe ik ook mee. En in Bornem had ik nog 12h22. In Torhout is dat buiten tijd als ik mijn niet vergis.

Gepost door: cremke | 08-03-11

die schoentjes zien er super uit! Ondertussen wel al geprobeerd veronderstel ik? Hopelijk lopen ze goe e!

Gepost door: Peter | 10-03-11

De commentaren zijn gesloten.