29-11-10

Natuurmarathon 't Is voor niks in Geldrop

155190_1771310121568_1203715860_2490876_6353266_n[1].jpgHet nuttige aan het aangename paren, heet dit dan. Vrijdagavond sprongen we om 16u30 in de wagen om vliegensvlug richting Vennenbos in Nederland te rijden. Algauw kwam er een kink in de kabel toen we net voor Kruibeke in een doordeweekse file terecht kwamen. Eén uur en vijftien minuten deden we over 3,5 km (2,8 km/u). Rond 20u hadden we ons knusjes geïnstalleerd en even later smulden we van scampi's in een lekker sausje met puree-patatjes. De volgende dag werd een luilekkerdag met relaxen in 't bubbelbad, een zwempartijtje (zelfs enkele minuten in open lucht), een loslooploopje (wat een woord) van een 6-tal kilometer en weerom een gezellige avond in ons huisje met gourmet een een goed glas wijn. Tot zover het nuttige Lachen

Het aangename dan: op zondagmorgen om 7u uit de veren om een uurtje later bij een iglo-auto terecht te komen op de parking. Het vroor -7° en met ons klein humo-ijs-krabbertje duurde het algauw een klein halfuurtje voor de wagen ijs-vrij was. De gps werd ingesteld en na een 25'-durend ritje zou ik aankomen in Geldrop. In Eindhoven wijselijk niet geluisterd naar madam de gps want vorig jaar stond nog vers in mijn geheugen gegrifd. Aan het rondpunt in Geldrop slechts één toerke gemaakt en iets na 9u kwam ik de Coevering binnengewandeld waar we ons borstnummer konden opspelden. Een heleboel vriendjes (Nico, Julie, Koen, Peter, Dirk, Tiny, Petra, Maurice, Johan, Sven, Ronald...) stonden al paraat, de ene al met meer laagjes aan dan de andere. Zelf koos ik voor een onderhemdje, een trui met lange mouwen en daarover nog een redelijk warm t-shirt, een lange tight, muts, handschoenen en... een zonnebril want het zonnetje deed zijn werk (alhoewel het niet warmer werd dan iets boven het vriespunt).

Om 10u vertrokken we en ik besloot om er een trainingsmarathon van te maken om te finishen rond  4u30'. Ik was wel benieuwd of dit ging lukken. Niet dat ik zo competitief ben ingesteld maar toch. Garmin had ik thuisgelaten, het armbandje is nog steeds niet hersteld (is al 7 weken besteld) en in Etten-Leur had ik het wel lastig om garmin gans de tijd in mijn handen te houden. De eerste 10 km liep ik in een groepje met oa Koen en een man die aan zijn 93ste marathon bezig was. Enkele pareltjes op zijn palmares waren de marathons van Kaapstad en Cuba. Tja, er zijn nog vele dingen die ik ooit eens wil doen. Ons groepje bestond verder nog uit een drietal mensen maar deze stopten niet aan de bevoorradingsposten en vanaf km 15 waren we nog met twee in ons groepje: de 93-marathon-man en ikzelf.

We hadden een aangename babbel en de kilometers gleden onder onze voeten weg. Reeds 2-maal was ik gestruikeld over een boomwortel zonder te vallen. Plots zag ik het gebeuren: mijn compagnon ging over kop, echt verbazend dat hij er niets aan overhield. Waarschijnlijk was hij in een vorig leven acrobaat... Na 20 km had ik een tijd van 2u08' ongeveer, doordat ik enkel op mijn uurwerk kon vertrouwen kan het ook iets minder of meer geweest zijn. We liepen verder door het bos, op houten staketselkes, door het zand... Gelukkig was het parcour bijna volledig vlak. Kilometer 30 werd gepasseerd na 3u13' en het liep heel vlot. Ik had terug een tempo te pakken dat ik uren kon aanhouden. Aan kilometer 31,5 kwamen we voorbij de laatste bevoorrading en mijn compagnon besloot om ietske sneller te gaan lopen. Ik besloot mijn eigen tempo aan te houden en algauw liep ik helemaal alleen door de schitterende natuur. Ik kon wel nog een 4-tal lopers bijhalen dus had ik niet de indruk dat ik aan het verzwakken was.

Aan kilometer 40 had ik volgens mijn uurwerk 4u19' gelopen, nog 2,5 km te gaan dus. Een snelle rekensom leerde me dat ik ging uitkomen rond de 4u35' maar dan mocht ik niet meer verzwakken. Nog een laatste duin over en hopla we kwamen terug in het vlakke bos terecht. De laatste kilometer liep over de gewone weg en daar kwam er mij zowaar nog een loper voorbijgelopen. Ik deed geen moeite om aan te pikken, ik liep onverstoord mijn eigen tempo verder. De finish kwam in zicht en de klok stond op 4u35' en een handvol seconden. Missie volbracht, iets trager dan de beoogde 4u30' maar supertevreden. Het mocht gerust nog een kilometerke of 5 verder zijn. Volgend jaar hoop ik van regelmatig een marathon te lopen als lange duurtraining in aanloop naar de 100 km van de Nacht. Natuur -of kleine marathons lijken mij daarvoor best geschikt. In een grote stadsmarathon wordt je automatisch meegezogen door de sfeer en ambiance en is het veel moeilijker om traag te gaan lopen.

Vandaag voel ik niets van de marathon van gisteren, ik zou zo een toerke kunnen gaan rennen maar dit ga ik niet doen, hoor. Ik ben deze morgen opgestaan met een kanjer van een koortsblaas en misschien wil mijn lichaam daarmee wel zeggen: eventjes rustig aan nu. De komende weken wordt er niet ver meer gelopen, enkele korte wedstrijdjes staan er nog op 't menu en vanaf januari worden de lange duurtrainingen hervat.

Op naar volgend jaar!

15:45 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (18) |  Facebook |

Commentaren

je wordt al bijna net zo'n straffe als Koen ! Proficiat ! Die ultra's zijn echt iets voor jou Veerle :-)

Gepost door: Chris | 29-11-10

Wat was het verdorie schitterend weer gisteren. Ik liep er de 30 km en het was de hele tocht genieten. Leuk dat je er weer was!

Gepost door: Tiny | 29-11-10

Piep Veerle, leuk dat je er weer bij was gisteren. Respect voor je prestatie, geweldig wat je doet in zo'n omstandigheden!

Gepost door: Julie | 29-11-10

Weeral schitterend gepresteerd. Het was leuk. Ook hier the day after geen last van stijve spierkes. Maar ik ga vandaag toch ook binnenblijven, zulle.

Gepost door: dirk | 29-11-10

Voor jou was het, het hele weekeinde genieten kan ik lezen, mooi zo, proficiat want Geldrop is toch gene gemakkelijke.

Gepost door: Marc Bemong | 29-11-10

mooi gedaan en die 93 marathonman is Tilo en lid van JCAalter :-)

Gepost door: Nico | 29-11-10

Mooie afronding van toch weer een prachtig loopjaar Veerle, dikke proficiat.

Gepost door: marnix | 29-11-10

Respect hoor ! Ge zijt nen krak ! En een update vd blog mag ook ad rechterkant, ge zijt al aan nr 9 intss he :-)

Gepost door: jogginggirl veerle | 29-11-10

Prachtige prestatie weer!!

Gepost door: M@urice | 29-11-10

Een trainingsmarathon... echt iets voor de ultraloopster. Chapeau! Op naar 2011! Op naar de nacht!

Gepost door: Jan | 30-11-10

Ha Veerle, super om je heel even gezien te hebben. Knap om deze marathon als training te lopen. Het was ongelooflijk mooi. Tot volgend jaar.
Groetjes aan Philip en de meisjes.

Gepost door: Petra | 30-11-10

Net gezien dat ik deze marathon in dezelfde tijd liep als mijn allereerste marathon in Rotterdam.
Enkele punten van verschil:
* in 2007 was het bijna 30° warmer
* de week na mijn eerste marathon kon ik amper stappen
* stadsmarathon ipv een natuurmarathon
* het gevoel aan de finish (nu kon ik indien nodig nog een tijdje doorgaan)
Curieus hoe een mens zijn grenzen kan verleggen...

Gepost door: Spencerwoman | 30-11-10

knap gedaan Veerle...voor een trainingsmarathon. Mooi verslagje.

Gepost door: natalie | 30-11-10

Ondanks de kleinschaligheid heb ik toch kans gezien je te missen :-(
Je hebt er een nette duurtraining in een prachtige omgeving van gemaakt.

Gepost door: John | 30-11-10

effe 42 kilometer rennen zonder last, knap, die 100 komt helemaal goed!

Gepost door: Peter | 30-11-10

effe 42 kilometer rennen zonder last, knap! die 100 komt helemaal goed!

Gepost door: Peter | 30-11-10

het was weer helemaal niks he? Mooie prestatie weer Veerle!

Gepost door: Ronald | 03-12-10

Rustige duurlopen, je kan ze volgens mij inderdaad niet makkelijker lopen dan in de kleinere marathons of op wandeltochten.
En eerste lange naar die 100: Trail des bosses?

Gepost door: cremke | 14-12-10

De commentaren zijn gesloten.