01-11-10

Herfstmarathon Brabant: 3u56'38"

Herfstmarathon-58.jpgGisteren was het dan zover, de Herfstmarathon in Etten-Leur stond op mijn programma. Rond 8 uur 's morgens stapte ik in de wagen richting Nederland. Om 9u45 was ik ingeschreven en toen ik mijn borstnummer opspelde in de evenementenhal De Nobelaar raakte ik aan de praat met Stefaan uit Brugge. Voor hem werd het zijn eerste marathon en hij hoopte op een tijd tussen 3u45 en 4u. Hij vroeg of hij mocht meelopen met mij omdat hij geen ervaring had op deze afstand. We besloten om samen te starten en te zien hoe het ging om samen te lopen, uiteindelijk hebben we elkaar meer dan 30 km gezelschap kunnen houden.

Net vóór de start kwamen we nog Heidi tegen die in september samen met Dirk de Transalpine gelopen had. Zij ging voor een tijd rond de 3u40' maar finishte uiteindelijk in een mooie 3u28'. In het startvak gingen Stefaan en ik bijna helemaal achteraan staan en na het startschot werden we voorbijgelopen door bijna iedereen die achter ons stond. Geen paniek, we zouden straks wel zien wie het verstandigst was. Na 5 km hadden we 28'18" en op km 10 stond er 56'30" op de klok. Een snel rekensommetje leerde ons dat de 4 uur binnen bereik was maar dan mochten we niet al teveel tijd meer verliezen. De volgende 10 km gingen in 55'32" en alles verliep voorspoedig. Even verderop kwamen we terug in het centrum van Etten-Leur en werden we vooruitgeschreeuwd door 100-den supporters.

Zo konden we aan ons tweede rondje beginnen. Mijn Garmin, waarvan het polsbandje kapot is, moest ik de ganse tijd in mijn handen houden. Ik was gestart met mijn handschoenen aan omdat ik steeds last heb van witte vingers maar net over het halfmarathonpunt trok ik ze uit. Ondertussen was Garmin al een aantal keren zijn satelieten verloren zodat ik besloot om hem weg te bergen. Ik had trouwens nu een paar handschoenen om vast te houden. Onbewust zijn we toen wat sneller gaan lopen. Nadien heb ik gezien dat de volgende 10 km in 54'58" gingen. Ik had mijn eigen sportdrank met extra zout afgegeven en aan kilometer 31 laten zetten. Achteraf gezien had ik mijn drinkbus beter aan kilometer 25 bezorgd want vanaf kilometer 28 kreeg ik dorst en dan is het eigenlijk al te laat. Ondertussen werden we voorbijgelopen door de eerste halve marathonlopers maar Stefaan en ik lieten ons daardoor niet ontmoedigen. De ganse wedstrijd hebben we lopers kunnen bijhalen en niet één keer werden we zelf voorbijgelopen door marathonners. We babbelden honderduit over vanalles en nog wat. Eigenlijk vreemd hoe het kan klikken met iemand die je enkele uren daarvoor nog niet eens kende.

Aan kilometer 31 kon ik eindelijk mijn drinkbus meegrabbelen maar de voorbije snellere 10 km begonnen hun tol te eisen. Kilometer 32 werd het punt waarop Stefaan nog een tandje bijstak en ik moest passen. De laatste 10 km stond ik er alleen voor. Mijn dipje duurde nog een 4-tal kilometer, nuja dipje, ik haalde toch nog een gemiddelde van rond de 10,4 km/u. Plots voelde ik rond kilometer 36 een klopje op mijn rug. Het was Martine (Runtodream) die de halve marathon liep. Ze vroeg me welke tijd ik wilde halen. Ik zei dat ik nog 36' had om 6 km te lopen en dan kon ik onder de 4 uur duiken. Dat haal je zeker, zei ze. Dit doet dus zo een deugd, ik ging meteen een stukje harder lopen. Plotseling zag ik de klok aan kilometer 40 opduiken: 3u44'30"... Nu kon het niet meer mislukken, ik had nog meer dan een kwartier om 2,195 km te lopen.

Het publiek joelde mij vooruit. Bijna alle lopers die in mijn buurt liepen waren halvemarathonlopers maar doordat de marathonlopers een ander kleur van borstnummer hadden zagen de supporters het verschil. Ik hoorde overal roepen: ha, die dame doet de marathon, volhouden, knap, respect... Echt om kippenvel van te krijgen. Ik stak nog een tandje bij en finishte in 3u56'38". Heel tevreden natuurlijk want officieel heb ik dus wel een pr te pakken. Dit jaar liep ik de Nacht van West-Vlaanderen in 3u57'02" bruto, doordat de startmatten toen niet werkten hebben we officieel geen netto-tijd. Zelfgeklokt had ik toen iets van 3u56' en een klutske...

Uiteindelijk heeft Stefaan een tijd gelopen van net geen 3u54'. Hij vertelde mij nadien dat zijn laatste 3 km niet om aan te zien waren, dat hij duidelijk nog een gebrek aan ervaring heeft. Hij was wel heel blij dat hij de eerste 32 km bij mij gebleven was. Ik ging me zeker verbrand hebben, stelde hij. Nadien zijn we zelfs samen naar Kortrijk gereden waar Stefaan de trein nam naar Brugge. Hij was met het openbaar vervoer naar Etten-Leur gereden. Zo moest ik niet alleen in de wagen zitten en konden we onze babbel van tijdens de marathon gewoon verderzetten. Volgend jaar hebben we terug afspraak in Etten-Leur maar dan denk ik dat ik niet meer zal kunnen volgen... Op de Nacht van West-Vlaanderen staan we ook samen aan de start: Stefaan voor de marathon en ikzelf voor ietsje meer!

10:02 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (15) |  Facebook |

Commentaren

schitterend hé, topmadame!

Gepost door: renate | 01-11-10

Na de nacht zie ik jou niet al te vaak meer boven de 4u lopen zenne. Schitterend gedaan Veerle én een PR'ke ! :-))) Die omstaanders hadden groot gelijk: respect ! (en niet alleen voor die marathontijden maar vooral voor die trails en ultraplannen die je volgens mij fantastisch goed hebt gedaan en nog zult doen, elk zijn ding he!?)

Gepost door: Chris | 01-11-10

Chic gedaan en toch eigenlijk heel regelmatig als ik dat zo lees. Nooit echt in de problemen geraakt. En dan nog dingen in je handen moeten houden ! Amai ! Je moet maar moed hebben ! Schitterend !

Gepost door: kaat | 01-11-10

Super!! je zag er ook nog goed uit.
Leuk om jde weer even gezien te hebben!
en nogmaals proficiat

Gepost door: martine | 01-11-10

waaaaauw! geweldig goed gedaan!!

Gepost door: Jess | 01-11-10

goe gedaan Veerle, weer eentje onder de 4h, en zonder al te veel te verzwakken. Dan belooft voor je ultra-ambities !

Gepost door: Filip | 01-11-10

Heerlijk om zo met een nieuwe kennis de marathon te lopen en ook nog even een pr neer te zetten.
Mooi marathondebuut van Stefaan overigens.

Gepost door: John | 01-11-10

Een fantastisch gelopen marathon. Proficiat Veerle!!

Gepost door: Tiny | 01-11-10

Proficiat!!
Je moet het maar doen: je compagnon een vlak tempo laten lopen en in dezelfde marathon nog een PR lopen. Dat belooft voor je toekomstige wedstrijden.
Tot op één van de volgende marathons of trails.

Gepost door: Heidi | 01-11-10

super
dikke proficiat

Gepost door: marnix | 01-11-10

Een marathon in Nederland... die supporters... die passie... schitterend om mee te maken.
Dikke proficiat!

Gepost door: Jan | 01-11-10

ja meid een mooi verslagske selle ik krijg direkt zin om ook ene te lopen je hebt dat goed gedaan amai niet doe zo verder

Gepost door: gerry | 02-11-10

Mooi verslagske om te lezen Veerle en op naar die 100km nu he:-)
Nog eens een grote proficiat me je 2de sub-4u tijd!!

Groetjes

Nathalie

Gepost door: Nathalie | 03-11-10

Helemaal goed en weer een marathon erbij.
Groet Rinus.

Gepost door: Rinus | 11-11-10

Super van je ,je blijft enorme stappen vooruit zetten in het ulta wereldje.Bereid je maar goed voor op de 100 km in Torhout maar jou kennende zal dat geen probleem mogen zijn! succes!

Gepost door: Johanbeton | 12-11-10

De commentaren zijn gesloten.