13-07-10

6 uur van Aalter

  

aalter1.JPGHier zijn we dan met het verslagje van de 6 uur van Aalter. 11 juli, de Vlaamse feestdag, ging de dag worden dat ik lang en ver wou lopen.... liefst verder dan 50 km want dit had ik al eerder gedaan in Gistel dit jaar. Dat het warm ging worden stond al enkele dagen vast maar ik hou wel van een lekker weertje.

 Ik had twee papiertjes met richttijden gemaakt:

Plan A: een schema waarbij ik ging proberen aan een gemiddelde van 9 km/u te lopen en dus uit ging komen op 54 km. De bedoeling was om de eerste 10 km aan 9,3 km/u te starten en elke volgende 10 km daarna een beetje trager.

Plan B: een optimistischer schema waarbij ik 9,5 km/u ging lopen, 57 km dus in totaal met hetzelfde scenario. Starten aan 9,8 km/u en dan telkens na 10 km iets vertragen.

Toen ik Dirk Vanthuyne vertelde over plan A was zijn eerste reactie: oei, dat is rap zulle. Natuurlijk durfde ik dan niet meer spreken over plan B maar ik dacht in mijn binnenste: straks aan de eindmeet zien we wel {#emotions_dlg.wink}

Om 9u45 wandelde iedereen naar de startlijn en werden de namen van alle deelnemers afgeroepen. Ik stond naast Lucien Taelman en we babbelden enkele ogenblikken. Om 10 uur stipt klonk het startschot en onze tocht van 6 uur kon beginnen. Na 1 rondje op de piste liet ik in de achterste regionen, ik ging me zeker niet laten meeslepen. Per ronde van 1525 meter was er 2 maal bevoorrading. Een standje met peperkoek, rozijnen, bananen, appelsien, sportdrank, muntdrank, water en cola. Halfweg was er dan nog een bevoorrading met water en sponsen. Ik had mezelf voorgenomen om telkens te drinken aan de tafel zelf, de bekertjes hadden ook een goed formaat, niet te groot.

Mijn eerste 10 km liep ik in 1u01'50” - 9,7 km/u – en ik voelde me goed. Die eerste 10 km zijn voor mij eigenlijk altijd een soort opwarming zodat ik wist: dit zit hier heel goed. Na 2 uur – de organisatie zorgde voor lijsten telkens een uur gepasseerd was – zat ik nog rond de 48ste positie (van de 58 gestarten). Ik zag hier en daar al iemand wandelen maar sommige ultralopers doen dat: een uurtje lopen en dan enkele minuten stappen. Ik besloot om zo lang mogelijk te blijven lopen en enkel te stoppen om te eten of te drinken aan de drankposten.

Aan kilometer 30 had ik een tijd van 3u06' en het liep ondanks de warmte nog steeds vlot. Ik begon er wel als een verzopen kieken uit te zien doordat ik me telkens royaal met water besprenkelde. Het water stond tot in mijn schoenen. Langs het parcours hadden buurtbewoners emmers met water gezet om onze spons in nat te maken.

Ook de supporters staken een handje toe met de bevoorrading oa Conny Braekman, Ronny, Nathalie, Pascal... Ondertussen namen Nathalie, Conny en Ronny nog ruim de tijd om samen meer dan 1200 foto's te nemen. Even later zag ik Sandra Cauwels, Gert Luyckx, Peter Dedecker, mijn ventje, Peter Delarue, Ronny Creel, Filip, Geert en nog enkele Krekenlopers. Ook Katrien en Manoutje stonden plots voor mijn neus aan de bevoorrading. Manoutje zelfs met een mooie ruiker bloemen, merci meisje!

Vanaf kilometer 40 begon ik verschillende lopers voorbij te lopen die me een paar uur daarvoor gedubbeld hadden. Ondertussen was Lucien Taelman enkele honderden meters naast mij komen lopen. Hij vroeg of het mijn eerste ultra was. Ik antwoordde dat ik al in Gistel gelopen had. Hij zei dat hij zag dat ik goed bezig was en dat ik vooral moest blijven drinken. Dit gaf me toch een boost als zo een sportman dit tegen je zegt. Vanaf toen moedigde hij me telkens aan elke keer hij me voorbij liep. Merci, Lucien, je bent een schitterend sportman en je overwinning is meer dan verdiend.

De ganse wedstrijd liep ik als derde vrouw en toen ik na 20 km gedubbeld werd door de eerste vrouw had ik zoiets van: amaai, die gaat hard. Els Annegarn is dan ook een ervaren ultraloopster met ontelbare marathons en ultra's op haar palmares. Ik was dan ook verbaasd toen ik even later haar terug voorbijliep (ze had toen wel nog 1 ronde voorsprong), ze had het duidelijk zwaar door de warmte. Stilletjesaan liet ik haar achter. Ondertussen had Heidi Janssens de eerste plaats overgenomen.

Verschillende ervaren lopers kregen het steeds moeilijker en moeilijker, ook Ludo Depoortere die te kampen kreeg met hevige spierkrampen. Hij had dit nog nooit voorgehad. De lopers die wandelden werden talrijker maar ik had niet de behoefte om te gaan wandelen. Ik had het tempo na 4 uur lopen wel een beetje laten zakken maar het voelde nog steeds goed om te lopen dus liep ik verder.

Met nog een half uur te gaan was de voorsprong van Els geslonken tot een dikke minuut. Verschillende supporters riepen me toe om door te bijten en haar bij te halen. Ik bleef echter mijn tempo lopen en was sowieso al tevreden met mijn geleverde prestatie. Een vlugge berekening leerde me dat ik over de 57 km ging gaan.

Toen de klok van 16u naderde kwam Pascal bij me lopen en ik kon zowaar nog een beetje versnellen. Ik keek constant op mijn klok en na 6 uur lopen stopte ik met lopen. Dom van me natuurlijk want er was nog geen fluitsignaal gegaan. Een loper kwam me voorbijgelopen, even later klonk dan toch het fluitsignaal en ben ik op 't gemak tot bij die laatste loper gewandeld die me voorbijliep. Uiteindelijk kon ik gerust nog een 10-tal meter verder gelopen zijn maar who care's, ik had verdorie 57,408 meter gelopen!

Nadien zag ik in de uitslag dat Els slechts 117 meter verder gelopen had dan ik. Ik ben wel trots om zo in de buurt van een ervaren ultrarunster te eindigen.

Na afloop was er de ondertussen traditionele verbroedering met de “slechte moaten” en de prijsuitreiking. En het Duveltje daarbij smaakte overheerlijk. We werden zelfs nog getrakteerd op een Pastis door de organisatie. 

Ik wil nog zeker in het bijzonder de organisatie bedanken voor deze prachtige 6-uursloop. Ik heb me geen moment verveeld, het was gewoon af!

2010-07-11_6-UUR-VAN-AALTER-VEERLE-BEERNAERT.JPGaalter4.JPGaalter3.JPG

 

20:06 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

superprestatie Veerle !!!! (maal 3 want deze post verschijnt hier 3 keer momenteel wegens de failures van skynetblogs)

Gepost door: jogginggirl | 13-07-10

respect Veerle, wat een prachtprestatie in zulke omstandigheden !

Gepost door: Filip | 13-07-10

Super Veerle, ge zijt uit het goede hout gesneden voor de ultra. Proficiat! Volgend jaar de 100 km op de NVV? 't Zou mij niks verbazen...

Gepost door: Jan | 14-07-10

zeeeeeeeer knap!!!! en vooral wat een doorzettingsvermogen; met zo van die rondjes! wauw!u

Gepost door: Jess | 14-07-10

bedankt meiske voor de mail en ja je hebt een prachtprestaite geleverde als ik u marathon tijden bekijk zitten we op dezelfde lijn eigenlijk was ik te snel gestart zondag maar was van plan om eens eengoede marathon te lopen maar pec idd we hebbben een prachtprestatie neergezet

grts gerry

Gepost door: gerry | 14-07-10

Hey mateke, dit is nu echt de allerlaatste keer geweest dat ik je heb onderschat. Gistel was mooi, Torhout was schitterend, maar dit... Hier heb ik echt geen woorden voor. Heb je al eens het palmares van Els Annegarn bekeken? Dat is echt wel een naam in de ultrawereld, hoor. Petje af en tot de volgende!!

Gepost door: dirk | 14-07-10

amaai, veel en veel respect

Gepost door: marnix | 14-07-10

Super goed gelopen zeg, volgende keer plan C ook meebrengen !

Gepost door: paul | 14-07-10

Idd prachtig gelopen. Els vertelde mij dat ze het wist dat je op komst was en dat ze op het einde nog een tandje moest bijsteken om u af te houden. Het blijkt trouwens ook uit haar ronde tijden. Maar ook de 3° plaats en zeker die kilometerstand is prachtig.

Gepost door: cremke | 14-07-10

Hallo Veerle, prachtig wat je op loopgebied op zulke korte tij d gepresteerd hebt. Sorry dat ik je niet herkend had, ik geloof dat ik je in de resterende meters nog voorbij ben gelopen op de piste waarvoor excuus haha. Denk zelfs dat ik nog iets tegen je heb gezegd maar zeker ben ik niet want ik was zo een beetje aan 't eind van mijn krachten. Hopelijk komen we elkaar nog wel eens tegen op een of andere marathon of Ultra.

Gepost door: Marc bemong | 15-07-10

Je mag dan wel een dieseltje zijn, maar je hebt verdorie een groooooot vermogen, hoor! Bijna 60 km! En dat met deze temperaturen! Respect!

Gepost door: Sandy | 15-07-10

Ik zie dat skynet u ook liggen heeft, mijn reactie staat er ook niet tussen, en ik moet die van mij ook eens onder handen nemen, maar ik vind niet de helft terug va wat ik zou moeten vinden
Maar toch nog bij deze Proficiat het was een plezier om u bezig te zien, hopelijk volgend jaar, terug

Gepost door: RonKIng | 15-07-10

Proficiat Veerle, schitterende prestatie hoor. Chapeau.

Gepost door: natalie | 18-07-10

Gefeliciteerd en wat een mooie afstand in die warmte.
En Els kan goed lopen en dat kan jij duidelijk ook.
Ik zie je bij de 100km of zelfs bij de 24 uurs lopen.
Geniet ervan.
Groet Rinus.

Gepost door: rinus | 24-07-10

De commentaren zijn gesloten.