05-07-10

Capino Duathlon: het verslag!


d0Gisteren was het dan zover: de Capino Duathlon in Wevelgem. Eerst 2,7 km lopen gevolgd door 20,5 km fietsen en daarna nog eens 2,4 km lopen.
Doordat de korte afstand niet echt mijn ding is, was ik van plan om als opwarming naar de start te lopen (5 km). Kort voor de middag had ik mijn fiets met de auto naar de wisselzone gebracht. Amaai, wat er daar allemaal van materiaal toekwam; koersfietsen die waarschijnlijk meer dan 10 maal de waarde hadden van de mijne...
De duatleet net voor mij had minder geluk, zijn fiets werd afgekeurd omdat de stuuruiteinden niet dichtgestopt waren. Even later was hij daar terug met een propje wc-papier aan beide uiteinden erin geperst.
Net vóór de start zag ik een dame in Belgische driekleur met haar fiets richting wisselzone stappen. Oei, dacht ik, en dit voor een recreatieve wedstrijd.
Ik vreedse al een beetje dat mijn doel - niet als laatste eindigen - misschien niet haalbaar ging worden.

Enkele minuten vóór het startsignaal wandelde ik naar de startplaats en posteerde me helemaal achteraan. Het startschot klonk en de atleten stoven weg. Ik lag meteen in voorlaatste positie. Na één kilometer kon ik er al enkele inhalen die zich blijkbaar wat hadden laten meeslepen. Ik liep een gemiddelde snelheid van een goeie 12 km/u maar de hitte speelde me parten. Op de training vorige week dinsdag liep ik zelfs sneller, dit beloofde niet veel goeds maar ik probeerde toch een geschikt tempo aan te houden.
Toen we uit het park kwamen liep ik een eerste keer verkeerd; ik sloeg de weg in richting aankomstboog. Ge moet nu nog niet finishen, hoorde ik iemand roepen. Tja, dat wist ik wel maar ze hadden beter een nadar geplaatst zodat niemand zich kon vergissen. Langs de andere kant had ik op voorhand het parcours kunnen verkennen.
Even later bleek dat ik de wisselzone ook beter eens was gaan verkennen; run-in, run-out, bike-in, bike-out... Alles lijkt zo vanzelfsprekend maar als je net gelopen hebt en je vindt je fiets niet onmiddellijk terug - er stonden er nochtans niet veel meer - dan kan ik je verzekeren dat je niet meer weet wat in en out is. Als ik later nog eens een duathlon doe dan is dit zeker een punt wat ik zal onthouden; een goede verkenning bezorgd je een paar minuten winst.

Het fietsen kon ik starten na een tweetal minuten - al bij al viel dit nog mee met mijn gesukkel.
Er moesten 5 rondjes van 4,1 km gefietst worden met telkens 2 bochten over 180° en steeds de eerste 2 km wind op kop. Het eerste rondje werd mijn traagste en stilletjesaan ging het vlotter en vlotter.
In het derde rondje werd ik voorbijgereden door een man. Die reed merkelijk sneller dan ik maar plots nam hij zijn drinkbus om te drinken en viel zijn snelheid een beetje terug. Ik kwam in zijn wiel te zitten en net toen passeerde een quad met een official. Stayeren is niet toegelaten, riep ze. WTF, ik was al de ganse tijd voorbijgereden door groepjes fietsers die in elkaars wiel zaten. Ik probeerde de man voorbij te rijden maar bleef naar haar gedacht te lang naast de man rijden. Ofwel ga je hem voorbij, ofwel blijf je 10 meter achter, riep ze. Straks word ik nog geschorst, dacht ik...
Na de wedstrijd vroeg ik wat uitleg aan iemand en het is dus zo dat de dames niet mogen stayeren bij de heren. Nochtans zag ik dat de eerste 2 dames beiden in een groepje zaten met enkele heren.
Ik fietste de 20,5 km in 43'12" inclusief het geklungel in de wisselzone. Op mijn chrono had ik 41'21" effectieve bike-time - net geen 30 km/u - en gezien het niet-ideale parcours en een minder proffesionele fiets ben ik daar best tevreden mee.

Na het terugplaatsen van mijn fiets liep ik voor de tweede keer de verkeerde kant uit in de wisselzone. Daardoor kon er een dame die ik mooi op achterstand gehouden had tijdens het fietsen terug aanklampen en mij zo voorbijlopen. Dom, dom, dom... een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen.
Van het laatste stukje lopen had ik beter verwacht voor mezelf. Ik zag dat ik in de uitslag 13'17” gelopen heb over 2,4 km maar dit is wel inclusief de tijd die ik verloor in de wisselzone. Mijn zelfgeklokte tijd was 12'21” (11,6 km/u).
Uiteindelijk finishte ik als 101ste met een tijd van 1u10'02”. Op het einde kreeg ik nog een meisje in het vizier die enorm veel tijd verloren had bij het laatste stukje lopen. Ik liet ze netjes 4” voor mij finishen.
De dame die mij voorbijgelopen was bij de laatste wissel had een 12-tal seconden beter gedaan dan ik.

Volgens de uitslag werd ik tweede in mijn categorie (D40) en meteen ook laatste na ene "Gert" Bloemen ;-)
Het doel: niet als laatste eindigen werd behaald – er waren 108 aankomsten en een 3-tal DNF's. Ik sta wel versteld van het niveau dat door de meesten behaald wordt... volgens mij zit er daar weinig recreatiefs aan. “Semi-profs” zou voor de top van de uitslag een betere omschrijving zijn...

Vanaf nu wordt het aftellen naar de 6 uur van Aalter. Vanavond ga ik samen met Frank nog een 18-tal kilometer op 't gemakske trainen en vanaf dan is 't rusten geblazen...

d2d1d417:47 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |

Commentaren

Weer eens een compleet nieuwe ervaring. Ik vind het een mooie prestatie!!

Gepost door: Tiny | 05-07-10

't navigeren was dus op zijn spencers ;-)
Maar zeker een dikke proficiat voor de geleverde prestatie !

Gepost door: jogginggirl | 05-07-10

Allround"ster" ja mannekes van een allroundster gesproken :-) al wat jij doet doe je toch verdorie goed chapeau en proficiat

Gepost door: Katrien | 05-07-10

Superwoman Voor mij ben je niet langer meer spencerwoman maar superwoman ;-)

Gepost door: RonKing | 05-07-10

Heel leuk verslag. Knap gepresteerd. Hier begint het ook ferm te kriebelen om eens een duathlon te proberen.

Gepost door: dirk | 05-07-10

Je bent eerste in jou cat.!!!! Gert Bloemen is de vriend van Inge Boudewijn...hij heeft zich verkeerdelijk in geschreven bij de dames. Dit maakt dat je winnaar bent in uw categorie!!!!!!

Proficiat!!

Timon

Gepost door: Timon | 05-07-10

wow ! goed gedaan Veerle ! proficiat, en nog meteen podium ook ;-)

Gepost door: Chris | 05-07-10

Toch nog een mooie prestatie zo voor de eerste keer

Gepost door: Wim | 05-07-10

30 per uur dat is al ne serieuze snelheid op de fiets ... proficiat met je prestatie

Gepost door: Koen | 06-07-10

super goed gedaan!! ik vrees dat het bij mij ook niet zo heel recreatief gaat worden; de afstand is nog een stukje langer dus dan zal het zeker vooral "goei" mensen zijn die aan de start staan. och ja, dan ben ik eens laatste, heb ik dat ook es meegemaakt :-)

ik ga alvast een paar dagen voor de wedstrijd parcoursverkenning doen samen met herman; kwestie van minder tijd te verliezen bij de wissels en de weg niet kwijt te raken ;-)

Gepost door: Jess | 06-07-10

Knappe prestatie, ziet er wel leuk uit zo'n duathlon.... Denk toch dat ik het bij het lopen ga houden, voel me er nu goed bij.
Wou je nog succes wensen dit weekend in Aalter, het zal er warm wezen. Probeer zo veel mogelijk te drinken, dat gaat je op het eind een pak schelen. Elk rondje vloeistof innemen gaat echt wel nodig zijn met dit weer. Dat vanaf het begin. Succes!!!

Gepost door: Michael | 09-07-10

Knap gedaan, heel veel succes in Aalter!

Gepost door: Wendy | 09-07-10

Via de blog van coach Mario hier terecht gekomen.
Het loopniveau in duatlon is zeer hoog. Op loopwedstrijden eindigen duatleten meestal toch bij de eersten. Maar misschien een tip, als lange afstandloopster zou ik de volgende keer kiezen voor een duatlon op langere afstand. Zoals eentje met een 5km loop als eerste loop of 10km (maar dan is het fietsen wel 40km en dat zal voor u misschien wat veel zijn). Waarom ? Je zal er als loopster meer voordeel hebben. In deze recreatieve wedstrijd met een zeer korte loopafstand doen er veel renners mee. Die eerste lopen van 2,5km à 3km overleven ze wel, en in het fietsen kunnen ze voluit gaat. Bij een langere loopafstand, moet je toch al meer loopkilometers in de benen hebben om het te overleven, en het fietsen, dat overleef als loopster wel.
Anders chapeau voor wat je doe

Gepost door: Kris Duhayon | 16-07-10

De commentaren zijn gesloten.