26-01-09

Leffekes lopen....


leffe6Tot op het laatste moment heb ik getwijfeld om mee te reizen naar Markegem voor de Leffeloop... en uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt.
In de voormiddag had ik Louise naar een judotornooi in Lendelede gebracht. Het was wachten tot 12u vooraleer ze kon kampen en we waren daar al van 9u ’s morgens. Eénmaal thuisgekomen heb ik dan in zeven haasten mijn loopkleren aangetrokken om toch mee te gaan “Leffelopen”. En ik moet zeggen, ik heb er geen spijt van gehad.
Op zaterdag had ik uit voorzorg mijn 15 kilometer afgehaspeld (15,1 km in 1u29’57” – 10,07 km/u – AHR 145) maar die Leffeloop ging er wel nog bij kunnen.

Jogginggirl Veerle en Renate reden met ons mee en na een chaotisch inschrijvingsmoment (amaai, wat was me dat daar) konden we onze trainingskilometertjes joggen. In het begin liep ik samen met Jogginggirl, Dirk-Harmsie, Herman, Frank Spencer en Renate maar na een tijdje liepen de twee Veerles (Spencerwoman en Jogginggirl om het helemaal moeilijk te maken) zij aan zij verder.
Ons tempo lag rond de 9,5 km/u en meer moest het niet zijn. Lekker veel bijgekletst. In een “echte” wedstrijd zou het er minder gemoedelijk aan toe gaan. Toen we elk onze 10 Leffes (Jogginggirl 11 en ik 10 en feitelijk had Jogginggirl er 12, rarara) hadden verdiend haasten we ons naar de Leffebedeling want we vreesden even dat door de grote opkomst ze zonder gingen vallen....

Na een lekker warme douche - de douches waren dik in orde – konden we tussen pot en Leffe verbroederen met een hele grote tafel weblog-facebook-runners. Ik schat dat we op een gegeven moment met een dikke 20 man en vrouw rond de tafel zaten.
Voor de tombola zijn we niet meer gebleven en trouwens de “buit” was toen al binnen....

leffe2leffe7

20:26 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

24-01-09

Eindelijk....


rotterdam 10Maandag is het eindelijk zover want dan start mijn 10-wekenschema in voorbereiding voor de Marathon van Rotterdam. Deze keer heb ik gekozen voor een schema van Herbert Steffny. Deze meervoudig Duitse kampioen haalde brons op de Europeese Kampioenschappen marathon in 1986.

Dit schema werd gekozen omwille van de haalbaarheid (combinatie gezin, job en lopen) en eenvoud. Iedere week wordt er vier maal getraind en dit op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag. Op woensdag en vrijdag kan ik dan indien ik zin heb naar de judotraining gaan.
De eerste week start met een duurloop van 60 min (6’20”/km) op dinsdag goed voor 9,5 km. Ook de langere duurlopen zullen aan dit tempo afgehaspeld worden.
Op donderdag heb ik dan een snellere (naar mijn normen) duurloop van 5 km in 5’45”/km met 2,5 km warming up en 2,5 km cooling down.
Zaterdag staat er 6 km in 40’ op het schema en zondag dan mijn eerste lange trage duurloop van 22 km in 2u19’.
Zo kom ik op een weektotaal van ongeveer 47 km in week 1.
De streeftijd voor dit schema ligt op 3u59’ maar zoals ik al eerder meldde ga ik voor een tijd van 4u04’04”.

Ik zal proberen om telkens op zaterdag de trainingen van de komende week op mijn blog te zetten. Jammergenoeg zal ik in week 2 al moeten puzzelen.
Op zaterdag 8 februari hebben we met de Gavertrimmers ons clubkampioenschap Tiegem-Harelbeke. Deze wedstrijd is goed voor een kleine 15 km terwijl er die dag een lange duurloop van 24 km geprogrammeerd staat. Nu ja, een wedstrijd is altijd intensiever dus dit zal een beetje compenseren.

In het boek van Steffny vond ik een omrekeningstabel met richttijden voor de marathonloper (zie tabel hieronder). Mijn huidige 10-km tijd schat ik momenteel rond de 51’ zodat ik kan stellen dat in heel ideale omstandigheden ik mijn vooropgestelde doel zou moeten halen. Laten we allen duimen voor goeie weersomstandigheden op zondag 5 april!!!!

omrekeningstabel

11:38 Gepost door Spencerwoman in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

17-01-09

Slecht nieuws...


Het ziet er stilletjesaan naar uit dat ik opnieuw op zoek mag gaan naar een target om mijn ULTRARUN 2009 te lopen.
Ik vond het al verdacht dat er geen uitslagen voor de editie 2008 op de website van de Palermo Supermarathon stonden. Foto’s waren er wel maar allemaal van vóór de start, aktiefoto’s zaten er niet tussen.
Na wat zoekwerk werd het duidelijk: de Supermarathon editie 2008 heeft nooit plaats gevonden omwille van een staking van de politie op die dag in Sicilië. Een ganse delegatie Nederlandse lopers was bijgevolg voor niets naar Sicilië afgereisd. Normaal gezien zou in 2009 de 25ste editie plaatsvinden maar we zullen het risico niet nemen om voor niets af te reizen. Het zou wel toevallig zijn dat er 2 jaar na elkaar niet gelopen wordt maar de correcte datum is nergens te vinden voor de editie 2009. Waarschijnlijk zit de organisator in zak en as en heeft hij veel krediet verloren bij de sponsors en bij heel wat lopers.
De maand erop is er ook elk jaar een marathon in Palermo en 2 marathons op een maand tijd voor een stad als Palermo, daar heb ik wel mijn bedenkingen bij.

De zoektocht kan terug starten maar ’t zal niet gemakkelijk worden. Er zijn een aantal eisen waaraan mijn eerste ultrarun moet voldoen:

* de afstand mag de 50 km niet overschreiden
* liefst een grote toer en bv. geen 10 rondjes van 5 km
* meer dan 50 ultrarunners en liefst nog meer aan de start
* de limiet om aan te komen moet minimuun 6 uur zijn

Rondje Voorne komt terug in beeld maar daar is er het nadeel van de datum: 14 juni, temidden de examens van de kids.
Frank heeft al beslist dat indien het Voorne wordt dat hij thuisblijft om de kinderen de nodige studie-ondersteuning te bieden.
Desnoods ga ik op mijn ééntje en boek ik een hotelletje voor 1 nacht maar ’t zou natuurlijk leuker zijn als er iemand mee kon om mij te begeleiden op de fiets. Ik denk hierbij spontaan aan zus Tine die mij in Stockholm fantastisch begeleidde. Voor zoontje Willem zouden we wel een oplossing vinden. Andere voorstellen en/of kandidaten zijn uiteraard altijd welkom...

En, wordt er nog getraind ook? Natuurlijk, maar deze week stonden mijn 2 voorbije trainingen vooral in het teken van de recuperatie en herstel na de LPM-marathon. Alhoewel ik niet veel last had van zware of vermoeide benen heb ik de trainingen (2 x 9 km) rustig gelopen (9,7 km/u – AHR 143).

vriendjesdag 08 1Deze morgen was het “vriendjesdag” bij judoclub Gullegem.
Maud had mama als vriendje uitgekozen om van 9u30 tot 10u30 mee te trainen.
Een uurtje later (van 10u30 tot 11u30) was het de beurt aan Louise om een vriendje mee te nemen.
Doordat ze donderdag en vrijdag ziek was en niet naar school geweest is kon ze geen schoolvriendinnetje uitnodigen en koos ze ook voor mama.
Dus nogmaals meegetraind, de kleine looptraining die ik deze morgen nog in gedachten had zal er niet van komen.
Ik heb al genoeg “vocht” verloren vandaag maar straks zal ik het terug aanvullen tijdens de kerstboomverbranding in Gullegem.

Morgen loopt Marie een cross in Ieper terwijl de andere kinderen naar de jeugdbeweging gaan en zo plan ik morgennamiddag een lange duurloop van een kleine 20 km, helemaal op ’t gemak.
Tot later.....

13:41 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

14-01-09

Met de mannen op stap...


lp1”Met de mannen op stap...”, kon de titel zijn van het voorbije weekendje Genk. Elf Gavertrimmers, 10 mannen en 1 vrouw trokken samen naar de LPM-marathon. Enkel Pascal had voor de marathon gekozen, de rest ging de halve lopen.

Op zaterdagavond waren we een lekkere pasta gaan eten in Anders dan Anders waar er 2 Engelsen aanschoven bij ons aan tafel. Beiden waren de zeventig gepasseerd en elk hadden ze meer dan 300 marathons gelopen. Dat was nog ”klein bier” in vergelijking met de prestatie van Horst Preisler met meer dan 1600 marathons op zijn palmares.
Aan mijn tempo van 2 marathons per jaar zal ik wel nooit lid worden van de 100 Marathon Club. Vanaf 50 marathons kan je een “wannabe” worden maar dit zie ik me ook niet halen; alhoewel “ultra’s” ook meetellen:-).

Op de website had ik gelezen dat deze (halve)marathon niet echt een wedstrijd is maar eerder een oefenmarathon. De marathonlopers krijgen wel een medaille maar voor de overige afstanden zijn er geen prijzen voorzien, een bord soep en een broodje niet te na gesproken.
Deze marathon die ter nagedachtenis van Louis Persoons, een fervent marathonloper, wordt georganiseerd loopt over het favoriete parcours van Louis. Zijn weduwe is trouwens elk jaar aan de start aanwezig om het startschot te geven.
De sfeer die er hangt is zeer gemoedelijk, precies zoals op een training van een loopclub. De marathon wordt bewust kleinschalig gehouden want het is niet de bedoeling dat je elkaar builen loopt op het parcours dat door het bos slingert.

Iets later dan voorzien klonk het startschot voor de halve marathon, de marathonners waren toen al een uurtje bezig.
Ik stond redelijk achteraan en na 500m kwam de eerste versmalling er al aan. Allen netjes op een rijtje....ideaal om niet te hard van stapel te lopen, tenzij je natuurlijk voor een top tien plaats gaat. Dan is het wel belangrijk om vooraan te starten.
Mijn eerste km haalde ik net geen 10 km/u; een ideale opwarming want koud was het (-8°C). Nadien kon ik mijn snelheid opdrijven naar 10,9 km/u.
Na een eerste rondje van 3,1 km volgden 3 rondjes van 6 km. Het parcours van 6 km liep langzaam omhoog over een afstand van 3,5 km, dan een steiler stuk dalen en nog een stukje gewoon plat.

Aan km 4 kwam er een vrouw, Marleen, bij mij lopen die daar in de buurt woonde. Het was haar tweede halve marathon. Haar eerste liep ze in 2u17’ maar toen was ze wat ziekjes. Het was, net als van mij, haar bedoeling om onder de 2u te lopen.
We babbelden over vanalles en nog wat maar aan km 8 liet ze een gaatje vallen. Vanaf dan werd het terug een eenzame wedstrijd. Ik kon wel nu en dan iemand bijhalen maar aan hun oranje nummer te zien waren de meesten onder hen marathonlopers.
Hoe verder we kwamen, hoe beter het met me ging. ’t Is nogmaals bewezen dat kortere afstanden niet echt mijn ding zijn.

Toen ik na 15,1 km mijn laatste rondje begon was mijn tijd 1u22’44”, niet echt slecht gezien de koude en het heuvelende parcours.
Het laatste rondje verliep even vlot als de voorgaande en na 1u55’44” – 10,94 km/u, 5’29”/km - kon ik finishen. Na de finish kwamen we in een verwarmde tent terecht waar ons nummer moest gescand worden maar door de combinatie van koude en warmte was de barcode helemaal bedampt. Er werd 2, 3, 4 maal gescand (de seconden tikten door) en nu blijkt dat ik alsnog niet in de uitslag vermeld sta. Na een mailtje met organisator Micha ben ik gerustgesteld, hij zal alles in orde proberen te krijgen want blijkbaar zijn er nog een aantal dingen verkeerd gelopen.
Up-date: ondertussen zijn de uitslagen in orde gekomen.

Net na de aankomst kwam ik Mario tegen en even later Wendy die de 6 km gingen lopen. Verder liepen er heel wat bloggers de marathon zoals Koen, canicrosser Etienne, Youri-cremke, Johan, Marathonman, Benny.....

Nadien werden er tussen pot en pint plannen gemaakt met de Gavertrimmers om volgend jaar terug te komen. Voor 40 euro konden we genieten van een nachtje in het BLOSO-sporthotel inclusief ontbijt en (halve)marathondeelname. Waar vind je de dag van vandaag nog zoiets voor deze prijs.
De bevoorrading was ook dik in orde met voor de marathonlopers water, cola, banaan, peperkoek, chocolade, rozijnen... en voor de halve marathonners water, cola en banaan.
We komen zeker nog eens terug, al is het maar om een goede basis te leggen voor het voorjaar. Meer moet dat niet zijn!
Gavertrimmer Ludo won zelfs de halve marathon en dat na al die Duvels van de dag ervoor..... knap.

Ondertussen zijn er maar liefst 1770 foto's te bekijken op de website. Van harte bedankt Micha, 't is altijd leuk om jezelf in aktie bezig te zien.

09:59 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

12-01-09

Louis Persoons Memorial Marathon: foto's!


Nog steeds geen uitgebreid verslag - ik moet deze week veel werken - maar door HIEROP te klikken kan je een massa foto's bekijken. De pijnlijke val van de trap van Frank heb ik wel niet op de gevoelige plaat kunnen vastleggen:-)

17:37 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-01-09

Een bewogen weekend...


lpm2Morgen volgt er een uitgebreid verslag maar enkele sfeerbeelden wil ik jullie niet onthouden.
De Louis Persoons Marathon is mij heel goed bevallen; precies de sfeer van een skivakantie, al die sneeuw.
Over mijn eindtijd ben ik gezien de omstandigheden toch tevreden: we moesten 3 maal een serieuze molshoop over en op bepaalde plaatsen lag het er maar gladjes bij.

Voor Frank liep ons avontuur minder goed af, dit kunnen jullie op zijn blog lezen en dit net de dag nadat hij een mevrouw van een vreselijke vriesdood redde.
Toen we zaterdag de afrit namen in Genk zag Frank een autowrak in de berm staan waarin nog een vrouw vast zat. Gelukkig was de duisternis nog niet ingevallen of het ging waarschijnlijk niet goed afgelopen zijn. We waren er als eersten bij en Frank heeft de hulpdiensten verwittigd.

Eind goed, al goed en zo heeft Frank meer dan een goede daad verricht.


lpm8LPMlpm3
lpm6lpm1

21:58 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

07-01-09

40404.....


Lisboa1De meesten onder jullie hebben hun plannen voor 2009 reeds openbaar gemaakt. Op facebook kreeg ik een vraagje naar mijn beoogde eindtijden en zo wil ik nog een stapje verder gaan en mijn doel voor de marathon van Rotterdam prijs geven.

Eerst en vooral moet ik er bij vertellen dat ik volgens mijn huisgenoten en bepaalde collega’s lijd aan een al dan niet lichte vorm van dwangneurose of om het wat ingewikkelder te zeggen aan een “compulsief obsessieve stoornis”.
Filmliefhebbers herinneren zich misschien nog de film “sleeping with the enemy”, een film uit 1991 met Julia Roberts. De opmerkzaamheid van haar man kende geen grenzen: een handdoekje dat 2 mm scheef ging, een deur die net iets anders op een kier stond, een stoel die eventjes van een rechte lijn afweek....
Ja, mannekes, ’t is soms lastig om mee te leven, hoor. Ik geef een voorbeeld; als ik autorijd dan mag het volume van de radio volgens mij nooit op een onpaar getal staan tenzij het een uitzondering betreft. Volume 32 mag, 31 is volledig uit den boze maar 33 kan dan weer wel omwille van 2 x een 3.
Zo heb ik wel meer dingen met cijfers maar ook onze stoelen in huis moeten netjes op een rij staan en het handdoekje aan de keukenkast mag zeker niet scheef hangen. De labels van de voorraaddozen in de kast moeten allemaal dezelfde kant uitkijken en zo kan ik nog wel een heel tijdje doorgaan. Daarom ook dat ik telkens mijn biertjes per twee drink:-)
Ik kan jullie verzekeren dat ik hier thuis met vier kinderen dikwijls op mijn tanden moet bijten. Ik probeer het wel een beetje in de hand te houden en niet te veel te overdrijven maar soms heb ik eens een slechte dag en dan mogen de huisgenoten het ontgelden...

Maar kom, we wijken af. Ik ging het hier hebben over mijn eindtijd in Rotterdam. Omdat 3u03’03” hoogstwaarschijnlijk niet haalbaar zal zijn heb ik voor 4u04’04” (oftewel 40404) gekozen. Toch een schitterend getal, niet?
Misschien is het daarom dat ik me zo aangetrokken voel tot de Leiemarathon, die wordt namelijk op “20092009” gelopen.....

Iets anders dan. De facebookers onder jullie hadden het waarschijnlijk al gelezen maar “Liza Spencer” heeft het jaar niet al te best ingezet. Op 2 januari 2009 om 19u44, jullie lezen het goed, zat Frank al op de spoedgevallen. Tijdens de volleybaltraining had Liza een bal keihard op haar linkerpink gekregen en ’t verdict luidde: gebroken! Alles werd netjes bijeen gesplakt maar ze heeft nog veel pijn. Op 21 januari worden er terug foto’s gemaakt en dan zien we wel verder. Ik denk dat er de eerste maanden niet zal gevolleybald worden......

Ook nog even de cijfertjes meegeven hieronder van de duurloop van afgelopen zaterdag. 't Was superkoud maar ik kon mijn hartslag in de juiste zone houden (140-148 voor lange duurlopen). Ik zie dat ik ietsje teveel geknipt en geplakt heb; ik liep wel degelijk 18 km. We zijn klaar voor volgende zondag, ik hoop om deze keer zeker onder de 2 uur te duiken.

duurloop 3 jan

15:40 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

02-01-09

Plannen voor 2009!


Wat brengt 2009?
In de eerste plaats zijn er de dingen die je niet zelf in de hand hebt. Een goede gezondheid bijvoorbeeld. Hopelijk worden we gespaard van gezondheidsproblemen in het nieuwe jaar. Daarjuist kwam een vriendinnetje van onze kinderen met het slechte nieuws dat een vriendin van haar gestorven is aan de gevolgen van een aggresieve hersentumor. Deze zomer nog springlevend en in een paar maanden tijd erg ziek geworden en gestorven, net 14 jaar geworden..... Om eventjes stil van te worden.

De dingen die je beter in de hand hebt zijn de plannen die telkenmale gemaakt worden bij het begin van een nieuw jaar.
Stoppen met roken, gezonder eten, veel sporten.... zijn enkele van de klassiekers die in menig lijstje voorkomen.
Voor mezelf heb ik geen grote plannen buiten het lopen van net iets meer kilometers in 2009. Ik wil er precies 2009 lopen. Hopelijk kom ik dan niet de laatste dag van ’t jaar tot de conclusie dat ik er nog 100 tekort kom:-)

interview stockholmVoor de marathon van Rotterdam ben ik al ingeschreven, de Leiemarathon staat normaal gezien ook op mijn programma.
Verder wil ik enkele halve marathons inplannen waaronder Mc-Bride, de Izegemse kastelenloop en Rapper dan een ezel en niet te vergeten: op zondag staat de eerste al geprogrammeerd, De Louis Persoons Memorial (halve)Marathon in Genk.
In het najaar volgt dan de ultieme uitdaging want dan ga ik me wagen aan een ultrarun over 50 km in Palermo. Ondertussen kon ik Frank over de streep trekken om mee te lopen en misschien zijn er nog bloggers geïnteresseerd?

Blessurevrij blijven wordt het toverwoord in 2009 en wie weet kan ik toch nog enkele PR’s verbreken. Dit zal echter niet gemakkelijk worden want een klein stemmetje in mijn achterhoofd zegt me dat ik mijn limieten reeds bereikt heb. We zien wel.
Geen zware schema’s voor ondergetekende maar voor Rotterdam wil ik wel alles uit de kast halen en daarvoor zal ik een 10-weken schema volgen van Herbert Steffny. “Het groot handboek lopen” zat gisteren in één van mijn pakjes. De zwaarste week in dit schema is er één van 61 km dus echt zwaar kan je dit niet noemen. Eens zien wat dit zal geven....

Best wishes!!!

14:45 Gepost door Spencerwoman | Permalink | Commentaren (16) |  Facebook |